Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z tartymi jabłkami

Racuchy z tartymi jabłkami

Puszyste racuchy jabłkowe wypełnione po brzegi tartymi jabłkami. Niektórzy przygotowują racuchy z krojonych w kostkę jabłek, my zdecydowanie wolimy kiedy jabłka są starte na grubych oczkach tarła. Wewnątrz placuszków czuć wówczas strukturę tartych, uprażonych jabłek, ale nie są on tak twarde jak jabłka krojone w kosteczkę. Racuszki to słodki przysmak sprawdzający się w porze śniadaniowej, obiadowej (w przypadku obiadów serwowanych na słodko) lub po obiedzie na smakowity podwieczorek.

Ciasto na racuchy słodycz czerpie głównie z jabłek, dodaje się jedynie niewielką ilość cukru. Słodycz placuszków jabłkowych dostosujesz po usmażeniu, obsypując je odpowiednią ilością cukru pudru i polewając kanadyjskim syropem klonowym.

Racuchy jabłkowe oblane syropem klonowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

placków
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

190

kcal

Racuchy jabłkowe pełne jabłuszek tartych na tarce. Oprószone cukrem pudrem i oblane złocistym syropem klonowym.

Składniki:

  • RACUSZKI JABŁKOWE
  • 4 jabłka twarde, kwaskowate

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 2 jajka ściółkowe, mniejsze

  • 1 łyżka zwykłego cukru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 150 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 ml mleka

  • DODATKOWO
  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do oprószenia

  • syrop klonowy


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grube wiórki na tarce o największych oczkach. Tarte jabłka skrop sokiem z cytryny i przemieszaj, to zapobiegnie nieestetycznemu utlenianiu się jabłek.
  • Białka jaj oddziel od żółtek. W misie miksera ubij początkowo same białka na sztywno. Po chwili dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy, zmiksuj aż uzyskasz puszysty kogel mogel bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  • Następnie wsyp mieszaninę mąki pszennej i proszku do pieczenia oraz wlej mleko. Zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera, uważając by masa nie straciła swojej objętości. Na sam koniec dodaj starte na tarle jabłuszka i wymieszaj łyżką.
  • Niewielkie, spłaszczone placuszki kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony do rumianego wyglądu i ściętego środka racuchów.
  • Po usmażeniu obsyp szczodrze cukrem pudrem przesianym przez sito i polej złocistym syropem klonowym. Zajadaj na gorąco zaraz po usmażeniu lub po całkowitym wystudzeniu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*