Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik pieczony z Białymi Michałkami
Sernik pieczony z Białymi Michałkami

Sernik pieczony z Białymi Michałkami

Jeśli kiedykolwiek skosztowałeś Białych Michałków z Wawelu, doskonale wiesz skąd wszechobecny zachwyt nad tymi słodkościami. Wnętrze z orzeszków arachidowych i chrupek herbatnikowych oblane białą czekoladą, czekoladki same w sobie są wyśmienite. Co powiesz na sernik przygotowany na bazie rozkosznych Białych Michałków? Ciasteczka owsiane lub Oreo White, Białe Michałki, słodzone mleczko skondensowane z tubki, biała czekolada – wszystko zatopione w kremowym serniku na bazie mielonego twarogu i śmietanki. Sernik Biały Michał dla miłośników białej czekolady i sernika.

Sernik z Białymi Michałkami i białą czekoladą

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

330

kcal

Ciasta owsiane, Białe Michałki, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada. Sernik z białymi Michałkami i polewą z białej czekolady.

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g Oreo White lub ciastek owsianych

  • 50 g roztopionego, ostudzonego masła

  • SERNIK Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI
  • 700 g sera na sernik w wiaderku (najlepiej z Piątnicy)

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 3 jajka ściółkowe

  • 200 g Białych Michałków Wawel

  • 1 tubka słodzonego mleczka skondensowanego Gostyń (smak podstawowy, zielona tubka)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • POLEWA
  • 200 g białej czekolady Milka

  • 20 ml śmietanki kremówki 30 %

  • kilka Białych Michałków do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • SPÓD Z CIASTEK
  • Spód okrągłej tortownicy wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Połamane ciastka Oreo White lub ciasteczka owsiane potraktuj blenderem, rozdrabniając je całkowicie do konsystencji mokrego piasku. Kruszone ciasteczka wymieszaj z płynnym masłem, wyłóż równo na dno blaszki do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkowym spodem wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
  • SERNIK BIAŁY MICHAŁEK
  • Najlepiej żeby wszystkie składniki sernika miały optymalną temperaturę pokojową, wyjmij je z lodówki 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni na grzanie góra, dół. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą.
  • Do misy miksera przełóż: twaróg mielony z wiaderka, śmietankę kremówkę, całe jajka (oczywiście bez skorupek), skondensowane słodzone mleczko, mąkę ziemniaczaną. To zmiksuj na gładko krótko, jedynie do ujednolicenia i połączenia, bez napowietrzania masy serowej.
  • Białe Michałki odpakuj z papierków i posiekaj nożem w drobne wiórki. Przełóż do powyższych składników i wymieszaj już tylko silikonową szpatułką.
  • Masę przelej na stężały ciasteczkowy spód, wygładź jej powierzchnię. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika na 50 – 60 minut. Podczas pieczenia miej sernik pod kontrolą, jeśli z wierzchu zacznie się rumienić zmniejsz temperaturę o kolejne 10 stopni.
  • Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia i stężenia sernika. Gorącego sernika nie przykrywaj, pozwól mu odparować wilgoć. Dopiero wystudzony sernik przełóż na paterę i polej polewą z białą czekoladą i Białymi Michałkami.
  • POLEWA
  • Tabliczkę białej czekolady połam na oddzielne kostki, przełóż je do miseczki wraz ze śmietanką kremówką. Miseczkę tą wstaw do naczynia z gorącą wodą (nie wrzącą, ani gotującą się), poziom wody powinien sięgać połowy miski. W tak przygotowanej kąpieli wodnej biała czekolada po kilku minutach roztopi się i połączy ze śmietanką w jednolitą polewę.
  • Polewę z białej czekolady wylej na wystudzony sernik. Nim zastygnie, poukładaj na wierzchu pokrojone Białe Michałki.

Uwagi:

  • Użyj tylko i wyłącznie Białych Michałków z Wawelu, są najpyszniejsze. Michaszki Mieszko i podróbki innych producentów nie równają się z oryginałem.

2 komentarze

  1. Jaki rozmiar blachy ?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*