Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia polska | Kuchnia Warmińsko-Mazurska

Kuchnia Warmińsko-Mazurska

Kuchnia Warmińsko-Mazurska wykorzystuje przede wszystkim łatwo dostępne ryby, produkty leśne i produkty rolnicze. Na kształt kuchni warmińsko-mazurskiej duży wpływ miała kuchnia niemiecka, rosyjska i kuchnia mazowiecka-wykorzystywanie owoców leśnych. Warmia i Mazury to nie tylko bogata historia, piękna przyroda, czyste i zdrowe powietrze, ale także bogactwo smaków i różnorodność lokalnych potraw, które czekają na każdego turystę przyjeżdżającego do tego regionu.

Nieodłącznym składnikiem potraw były i są ryby przyrządzane na wiele sposobów. Przysmakiem są: roladki i kotlety rybne, jak również okoń z marchewką, ryby z jabłkami, rybka po warmińsku podawana z ziemniakami, śmietaną i masłem, szczupak zapiekany z kapustą i grzybami czy leczo w cebuli. Zaglądając do warmińsko-mazurskich restauracji spotykamy się z takimi daniami jak plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Dzyndzałki to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami z boczku. Szmurkul to nic innego jak duszona kapusta.

Doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Kapusta z dodatkiem podsmażanej cebulki na zasmażce najlepiej smakuje na gorąco i jest niezwykle sycąca. Karmuszka to niesamowicie pożywna zupa gulaszowa, z dużą ilością mięsa, fasoli i kapusty. Jej smak jest unikatowy. Podobnie jak pozostałe potrawy jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Warto spróbować również fraszynek mazurskich i mięsno-ziemniaczanego farszu zawiniętego w ciasto ziemniaczane. Fraszynki podaje się jako dodatek do barszczu czy rosołu. Można je jeść również w towarzystwie surówki.

Kuchnia Warmii i Mazur nie może się obejść bez wędzonej słoniny w papryce, śmietany, świeżego masła oraz przypraw takich jak: kardamon, kminek i majeranek. Mazurski smak to także świeżo wędzone ryby, najsłynniejsze z nich to węgorze oraz trocie. Specjalnością jest zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory.

Napitki z terenów Warmii i Mazur to spuścizna po Prusach Wschodnich, których tradycje ważenia browarów oraz “pędzenia” nalewek i likierów zakorzeniły się na dobre na tych terenach. Niedźwiedziówka to trunek na bazie tego miodu, który miał służyć do upijania niedźwiedzi aby schwytać je żywcem.