Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku
Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku

Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku

Ciężko jest znaleźć tradycyjny wędzony boczek w sprzedaży. Dzieje się tak, że producentom mięsa łatwiej jest posmarować ugotowany boczek sztucznym aromatem dymu niż wędzić go w niskiej temperaturze przez siedem godzin łącznie z parzeniem. Ale i na to jest rada – własny, domowy wędzony boczek. I nie musicie się martwić, że nie zjecie go w całości i się zmarnuje. Na to też mamy sposób.

Jest to stary i sprawdzony przepis na wędzony boczek, który jest z nami od wielu pokoleń. Sprawdzony setkami uwędzonych boczków. Dodatkowo, jak każdy stary przepis – jest niezwykle prosty. Bez cudowania z nieznanymi przyprawami. Znajduje się w nim tylko to co dostępne na polskiej ziemi od lat.

Rozumiemy też, że półtorej kilograma boczku to dużo. Nie musisz się jednak obawiać, że się zmarnuje. Mam na to prosty trik. Jak wiesz, boczek można bezproblemowo mrozić a zamrożony boczek nie traci swoich walorów. Dlatego ja zawsze część boczku kroję w kostkę i taką kostkę zamrażam. Jeśli najdzie mnie ochota na carbonarę, bigos czy fasolkę po bretońsku – po prostu sięgam do lodówki po kosteczki boczku (jeśli mrozimy w całości, aby pokroić musimy rozmrozić. Zamrożenie kosteczek sprawia, że możemy takie kosteczki od razu zamrożone wykorzystać).

Przejdźmy jednak do przepisu. Poniżej przedstawiamy wspomniany stary i tradycyjny przepis na wędzenie boczku. Zachęcamy do spróbowania wędzenia w domu. Podzielcie się też spostrzeżeniami w komentarzach.

Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

15

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wędzenie

5

godz. 
Kalorie

490

kcal

Przedstawiamy stary domowy przepis dziadka na domowy wędzony boczek. Pełen smaku dymu i niezwykle aromatyczny. Musisz spróbować!

Składniki:

  • 1,5 kg wysokiej jakości chudy boczek

  • 2 łyżki soli morskiej

  • 2 łyżki rozgniecionych owoców jałowca

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe


Sposób przygotowania:

  • W pierwszym kroku przygotujemy sobie marynatę. Przecisnąć przez prasę dwa ząbki czosnku. Liście laurowe pokruszyć. Owoce jałowca pokruszyć. Dodać sól morską i dokładnie wymieszać.
  • Boczek dokładnie umyć i osuszyć. Wetrzeć w niego marynatę przygotowaną w pierwszym kroku i odstawić w chłodne miejsce na 24h.
  • Po 24h leżakowania oczyść boczek z marynaty ręcznikiem papierowym aby pozbyć się z powierzchni większości przypraw. Przez oczyszczony boczek można przeciągnąć sznurek lub zawieszkę do wędzenia.
  • Osusz wędzarnie i rozgrzej ją do temperatury 55C. Umieść w niej boczek i poddawaj wędzeniu przez 3,5h w tej temperaturze.
  • Po tym czasie zwiększ temperaturę do 75C i podpiecz go gorącym dymem przez 30min. Po podpieczeniu wyjmij go z wędzarni.
  • Rozgrzej w garnku wodę do temperatury 85C i wrzuć do niej wędzony boczek. Zaparzaj około półtorej godziny w wodzie o tej temperaturze. Zasada mówi, że na każdy 1kg boczku przypada 1h parzenia. Jeśli twój boczek ma 2kg to zaparzaj 2h. Nasz ma 1,5kg więc 1 godzina i 30 minut parzenia.
  • Po czasie parzenia czas na hartowanie. Sparzony boczek włóż do zimnej wody na parę chwil. Sprawi to, że pory w boczku zamkną się a soki zostaną w środku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*