Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że domowe wędliny są najlepsze na świecie. Wpływa na to kilka czynników. Po pierwsze i najważniejsze – to my kontrolujemy jakość użytych do przygotowania wędliny mięs. My wybieramy najlepsze kawałki z pewnych źródeł. W sklepowych wędlinach trudno jest znaleźć najlepsze kawałki i najczęściej znajdziemy w nich odpadki z obróbki mięs. Nic dziwnego, najlepsze kawałki mięsa firmy sprzedają na wagę, te gorsze idą do przetworzenia.
Drugim czynnikiem wpływającym na to, że domowe wędliny lepiej smakują jest brak chemii. W produkcji przemysłowej wędlin stosuje się wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, wypełniacze, sztuczne aromaty i środki wiążące wodę z mięsa. W domowych wędlinach mamy tylko podstawowe przyprawy.
A czy domowe wędliny wymagają dużo pracy? Na stronach ProstePesto publikowaliśmy wielokrotnie przepisy na wędzone kiełbasy, szynki i inne wędzone mięsa. Takie przepisy wymagają dużego nakładu czasu, pracy i dostępu do domowych wędzarni. Postanowiliśmy jednak opublikować także serię przepisów bez wędzenia, z krótkim czasem przygotowania, do wykonania w każdej kuchni. I jest to pierwszy tego typu przepis – przepis na domową szynkę drobiową z szynkowaru do wykonania w czasie 2h!
Do przygotowania tej pysznej szyneczki będziecie potrzebować wyłącznie mięso, sól i oczywiście szynkowar. Nasz to szynkowar Tescoma Presto. Możecie także tworzyć własne wariacje smaku poprzez dodawanie czosnku, majeranku, przypraw a nawet wkrajać do mięsa oliwki, pieczarki marynowane, papryczki, pomidory czy co tylko przyjdzie wam do głowy.
Przepyszna!!! Dodałam tylko sól i wyszła rewelacyjnie!!!
Bardzo delikatna i pyszna szynka