Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowa szynka drobiowa z szynkowaru
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że domowe wędliny są najlepsze na świecie. Wpływa na to kilka czynników. Po pierwsze i najważniejsze – to my kontrolujemy jakość użytych do przygotowania wędliny mięs. My wybieramy najlepsze kawałki z pewnych źródeł. W sklepowych wędlinach trudno jest znaleźć najlepsze kawałki i najczęściej znajdziemy w nich odpadki z obróbki mięs. Nic dziwnego, najlepsze kawałki mięsa firmy sprzedają na wagę, te gorsze idą do przetworzenia.

Drugim czynnikiem wpływającym na to, że domowe wędliny lepiej smakują jest brak chemii. W produkcji przemysłowej wędlin stosuje się wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, wypełniacze, sztuczne aromaty i środki wiążące wodę z mięsa. W domowych wędlinach mamy tylko podstawowe przyprawy.

A czy domowe wędliny wymagają dużo pracy? Na stronach ProstePesto publikowaliśmy wielokrotnie przepisy na wędzone kiełbasy, szynki i inne wędzone mięsa. Takie przepisy wymagają dużego nakładu czasu, pracy i dostępu do domowych wędzarni. Postanowiliśmy jednak opublikować także serię przepisów bez wędzenia, z krótkim czasem przygotowania, do wykonania w każdej kuchni. I jest to pierwszy tego typu przepis – przepis na domową szynkę drobiową z szynkowaru do wykonania w czasie 2h!

Do przygotowania tej pysznej szyneczki będziecie potrzebować wyłącznie mięso, sól i oczywiście szynkowar. Nasz to szynkowar Tescoma Presto. Możecie także tworzyć własne wariacje smaku poprzez dodawanie czosnku, majeranku, przypraw a nawet wkrajać do mięsa oliwki, pieczarki marynowane, papryczki, pomidory czy co tylko przyjdzie wam do głowy.

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

120

kcal

Aby cieszyć się domowymi wędlinami nie zawsze trzeba mieć przydomowej wędzarni. Pyszne wędliny można zrobić w kuchni z użyciem szynkowaru! Właśnie o takich szybkich wędlinach do zrobienia w każdej kuchni jest niniejszy przepis.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 2 łyżeczki soli

  • Opcjonalnie
  • 1 mieszanka przypraw do szynki

  • 1 ząbek czosnku


Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka dokładnie umyj, wytnij wszystkie żyłki i przerosty i pokrój w kosteczki około 1cm.
  • Pokrojonego kurczaka oprósz przygotowaną solą, bardzo dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na 24h.
  • Jeśli preferujesz czosnkowy smak, możesz dodać ząbek czosnku po wyciśnięciu. Możesz też dodać mieszankę przypraw (zarówno jako dodatek do mięsa albo jako panierka).
  • Pokrojonego kurczaka włóż do szynkowaru. My używaliśmy szynkowaru Tescoma presto 1kg ze strony garneczki.pl
  • Podgrzej wodę w dużym garnku do 80C i włóż do niej szynkowar. Zaparzaj w tej temperaturze przez 2 godziny.
  • Po dwóch godzinach wyciągnij szynkowar z wody i odstaw do wystygnięcia.
  • Po wystygnięciu wyjmij szynkę drobiową z szynkowaru i ciesz się pyszną domową szyneczką drobiową.

Jeden komentarz

  1. Bardzo delikatna i pyszna szynka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*