Najlepsza kapusta kiszona to domowa. Jeśli nie chcemy kisić w beczce, możemy to zrobić w słoiku. Przedstawiamy przepis na kiszenie w słoiku.
Przetwory
Domowa spiżarnia pełna swojskich przetworów. Nasze przepisy ułatwią Ci zaprawianie słoików oraz przygotowanie marmolad, dżemów i konfitur. Przygotowane samodzielnie zaprawy i przetwory są znacznie zdrowsze od sklepowych. Nasze swojskie, własne słoiczki pełne kulinarnej miłości.
Domowe przetwory
Lato daje nam cudowne owoce i pyszne warzywa. Rosnące w pełnym słońcu a nie w szklarnianych warunkach. Powinniśmy to wykorzystać i cieszyć się smakami lata przez cały rok. Jak to zrobić? Najlepiej poprzez przygotowanie domowych przetworów. I takie przepisy na domowe przetwory znajdziecie w niniejszym rozdziale.
Ogórki kiszone – tradycyjna receptura
Nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez kiszonych ogórków. Przedstawiamy więc tradycyjny i oryginalny przepis na domowe kiszone ogórki.
Labneh – serek z jogurtów greckich do smarowania
Domowy serek z jogurtów greckich, kremowy i smarowny jak Almette. Twarożek bez konserwantów, najprostsza forma swojskiego sera.
Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki
Konfitura z owoców czerwonej porzeczki i świeżej żurawiny. Słodko – kwaśna marmoladka do serów, mięs i deserów.
Fluorestencyjna marynowana cebulka
Marynowana czerwona cebulka o fluorestencyjnym wyglądzie. Cebulka marynowana w słodkiej zalewie octowej z przyprawami korzennymi.
Domowy kompot z gruszek
Przedstawiamy zupełnie nowy smak kompotu. Przynajmniej w moich rejonach mniej znany – czyli kompot z gruszek w zalewie z goździkami.