Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak kiszonej kapusty od babci. Krucha, idealna w smaku, chrupiąca, intensywna ale zarazem delikatna. Wychodził na niej przepyszny kapuśniak. Teraz rzadko można spotkać w sprzedaży taką kapustę, a to za sprawą tego, że w marketach dostępna jest kapusta nie kiszona, a kwaszona. Jaka jest różnica?
Kapusta kwaszona zalewana jest octem z dodatkiem cukru, nie jest poddawana naturalnej fermentacji, w związku z czym nie zawiera pożytecznych dla nas bakterii. Kolor kapusty kiszonej, ciągle się zmienia, początkowo zmienia się delikatnie z jasnej barwy, na odcień żółtego i staje się coraz ciemniejsza. Kapusta kwaszona natomiast, jest zawsze jasna. Dlatego jeśli nie masz w okolicy miejsca, ani osoby która zajmuje się kiszeniem kapusty, w prosty sposób możesz przygotować ją samemu w domu, bez obaw o mnóstwo pracy czy intensywny zapach.