Przepis | Strona główna | Przetwory | Kapusta kiszona w słoikach
Kapusta kiszona w słoikach

Kapusta kiszona w słoikach

Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak kiszonej kapusty od babci. Krucha, idealna w smaku, chrupiąca, intensywna ale zarazem delikatna. Wychodził na niej przepyszny kapuśniak. Teraz rzadko można spotkać w sprzedaży taką kapustę, a to za sprawą tego, że w marketach dostępna jest kapusta nie kiszona, a kwaszona. Jaka jest różnica?

Kapusta kwaszona zalewana jest octem z dodatkiem cukru, nie jest poddawana naturalnej fermentacji, w związku z czym nie zawiera pożytecznych dla nas bakterii. Kolor kapusty kiszonej, ciągle się zmienia, początkowo zmienia się delikatnie z jasnej barwy, na odcień żółtego i staje się coraz ciemniejsza. Kapusta kwaszona natomiast, jest zawsze jasna. Dlatego jeśli nie masz w okolicy miejsca, ani osoby która zajmuje się kiszeniem kapusty, w prosty sposób możesz przygotować ją samemu w domu, bez obaw o mnóstwo pracy czy intensywny zapach.

Kapusta kiszona w słoikach

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

20

kcal

Najlepsza kapusta kiszona to domowa. Jeśli nie chcemy kisić w beczce, możemy to zrobić w słoiku. Przedstawiamy przepis na kiszenie w słoiku.

Składniki:

  • 2 szklane słoiki 5L

  • 2 główki kapusty białej (najlepiej kamienna głowa)

  • 2 marchewki

  • sól kamienna niejodowana (20 g na każdy kilogram kapusty)

  • 2 litry wody

  • 2 łyżki białego cukru


Sposób przygotowania:

  • Każdą kapustę kroimy na 4 części, wycinamy głąby i szatkujemy na szatkownicy (w przypadku braku szatkownicy można pokroić cienko nożem).
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z kapustą.
  • Kapustę wymieszaną z marchewką solimy i dokładnie ugniatamy rękami, do momentu aż zmięknie i zmniejszy nieco swoją objętość.
  • Kapustę nakładamy do słoików na 3/4 wysokości słoika, delikatnie ugniatamy.
  • Wodę zagotować w garnku i pozostawić do ostudzenia.
  • Do wody dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Odmierzyć litr wody i wlać do jednego słoika z kapustą, tak samo zalać drugi słoik.
  • Za pomocą szpikulca/ pałeczki do sushi, czy drewnianej łyżki nakłuwać kapustę w słoikach, aby ją odgazować. Tę czynność należy powtarzać raz dziennie przez 3 kolejne dni.
  • Słoiki przykryć pokrywkami (bez uszczelek).
  • Słoiki postawić w chłodnym miejscu.
  • Po upływie 3 dni i codziennym odgazowywaniu kapusty, możemy założyć uszczelki. Zostawiamy kapustę w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum tydzień.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image