Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki
Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

Uniwersalna słodko – kwaśna konfitura z owoców czerwonej porzeczki i świeżej żurawiny. Komponuje się z serami wszelkiego rodzaju, z mięsem oraz ze słodkimi wypiekami i deserami. Marmoladka którą miło wspominam z wycieczką do Zakopanego, gdzie służyła jako dodatek do serwowanych na ciepło oscypków z grilla.

Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

słoiczki
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Konfitura z owoców czerwonej porzeczki i świeżej żurawiny. Słodko – kwaśna marmoladka do serów, mięs i deserów.

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • 130 g białego cukru

  • 100 ml wody


Sposób przygotowania:

  • Do przygotowania konfitury możesz użyć owoców mrożonych. Owocki czerwonej porzeczki i żurawiny przepłukaj chłodną wodą na durszlaku. Pozwól ocieknąć z nadmiaru wody, po czym przełóż je do rondelka. Owoce zasyp cukrem, wlej wodę.
  • Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny zacząć się rozpadać, a konsystencja konfitury zagęścić się dzięki odparowaniu wody.
  • Konfiturę przełóż do gorących, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć szczelnie i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce. W takiej pozycji pozostaw do całkowitego ostudzenia, po tym zawartość słoiczków będzie trwale zapasteryzowana.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Nie ma potrzeby dodawania żelującego cukru, gdyż pektyny zawarte w czerwonej porzeczce nadadzą odpowiedniej żelowej konsystencji.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. cranberry

    Zawsze w Zakopanem zakładałam się nią do oscypków z grilla

  2. Te owocami wyglądają tak apetycznie, do serka idealne!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*