Przepis | Strona główna | Kuchnia Arabska | Labneh – serek z jogurtów greckich do smarowania
Labneh - serek z jogurtów greckich do smarowania

Labneh – serek z jogurtów greckich do smarowania

Odcedzając jogurt grecki z serwatki i przy okazji dodając do niego niewielką ilość soli, otrzymamy smarowny serek zwany Labneh. Kremowego serka możesz używać tak samo jak serka typu Almette: do smarowania pieczywa, naleśników, czy do stworzenia kremowego sosu do makaronu. Przygotowanie swojskiego sera bardzo cieszy i daje mnóstwo satysfakcji!

Ziołowy serek z jogurtów greckich o smarownej konsystencji

5 od 4 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SerKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

serek
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

min.
Kalorie

80

kcal

Domowy serek z jogurtów greckich, kremowy i smarowny jak Almette. Twarożek bez konserwantów, najprostsza forma swojskiego sera.

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego lub typu greckiego (zawierającego tylko mleko i kultury bakterii)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 drobny pęczek świeży szczypiorek lub cebulka dymka (zielona część)

  • mielony pieprz

  • AKCESORIA
  • 1 gaza bawełniana

  • gumka recepturka

  • durszlak

  • głęboki talerz


Sposób przygotowania:

  • Zawartość kubeczków jogurtów greckich przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
  • Jogurtową papkę wyłóż na środek podwójnie złożonej gazy umieszczonej w durszlaku kuchennym. Gazę zwiń od góry zamykając masę jogurtową w środku, wierzchołek materiału zepnij szczelnie gumką recepturką.
  • Gazę z zawartością pozostaw na durszlaku w lodówce na 24 – 48 godzin (po 24 godzinach będzie wilgotniejszy, po 48 bardziej suchy i nieco twardszy). Durszlak koniecznie postaw na głębokim talerzu, który zgromadzi wyciekającą serwatkę. Przez ten czas leżakowania postaraj się co najmniej 3 razy zgnieść dłonią formujący się serek, wyciskając serwatkę.
  • Gotowy serek wyjmij z gazy, przechowuj do 5 dni w zamykanym pudełku, oczywiście w chłodzie lodówki.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image