Przepis | Strona główna | Przetwory | Ogórki kiszone – tradycyjna receptura
Ogórki kiszone - tradycyjna receptura

Ogórki kiszone – tradycyjna receptura

Ogórki kiszone, znane od zawsze. Każda babcia, mama, dziadek mieli w piwnicy lub spiżarni zapas kiszonych ogórków. Ich smaku nie da się do niczego przyrównać. Są pyszne, chrupiące, lekko kwaśne, a przede wszystkim zdrowe! Idealne do obiadu, sałatki, zupy, a i picie soku z kiszonych ogórków ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Wzmacnia odporność, przyczynia się do lepszego trawienia i posiadają bardzo pożyteczne bakterie. Można by rzecz ze ogórki kiszone to samo zdrowie, jednak jak zawsze jest jakieś „ale”.

Ogórki muszą być dobrej jakości. Najlepiej jak uda nam się kupić je ze sprawdzonego źródła, gdzie powolnie dojrzewały w szklarni, bez użycia sztucznych nawozów. Z ogórków dostępnych w sklepie wielkopowierzchniowym nie zrobimy dobrych kiszonek. Albo spleśnieją, albo będą po prostu mało smaczne. Dlatego warto znaleźć sprawdzone miejsce, może sąsiad ma działkę i uda wam się odkupić kilka kilogramów? Dobry ogórek powinien być jędrny, mieć intensywny zapach i być świeżo zerwany.

Ogórki kiszone - tradycyjna receptura

Ogórki kiszone – tradycyjna receptura

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZaprawyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

60

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

12

kcal

Nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez kiszonych ogórków. Przedstawiamy więc tradycyjny i oryginalny przepis na domowe kiszone ogórki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 kg 6 ogórków

  • 3 korzenie 3 chrzanu

  • 3 główki 3 czosnku

  • 1 zestaw 1 kopru

  • 5 litrów 5 wody

  • 5 łyżek 5 soli kamiennej niejodowanej

  • 20 liści 20 wiśni

  • 10 liści 10 czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  • Wodę zagotować, dodać sól (na 1 litr wody – 1 łyżka stołowa soli), zostawić do całkowite wystudzenia.
  • Słoiki wyparzyć.
  • Gałązki kopru tniemy na kawałki przy użyciu nożyczek, wkładamy na dno słoika, przykrywamy kwiatem kopru.
  • Korzeń chrzanu obieramy i tniemy na kawałki o długości ok 4 cm. Przekrawamy na ćwiartki.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, przekrawamy na pół każdy ząbek, razem z łupinką.
  • Ogórki dokładnie umyć.
  • Do słoika z koprem wrzucamy 4 kawałki czosnku. Nakładamy ogórki, zaczynając od większych i dokładamy mniejsze, ciasto upychając.
  • W szczeliny dokładamy 2-3 kawałki chrzanu.
  • Na wierzch dokładamy kwiat kopru.
  • Liście wiśni i porzeczki myjemy pod bieżącą wodą.
  • Do słoika dokładamy 2 liście wiśni i jeden liść czarnej porzeczki.
  • Zalewamy wodą z solą, tak aby woda zakryła wszystkie składniki.
  • Zakręcamy słoiki, datujemy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*