Przepis | Strona główna | Przetwory | Ogórki kiszone – tradycyjna receptura
Ogórki kiszone - tradycyjna receptura

Ogórki kiszone – tradycyjna receptura

Ogórki kiszone, znane od zawsze. Każda babcia, mama, dziadek mieli w piwnicy lub spiżarni zapas kiszonych ogórków. Ich smaku nie da się do niczego przyrównać. Są pyszne, chrupiące, lekko kwaśne, a przede wszystkim zdrowe! Idealne do obiadu, sałatki, zupy, a i picie soku z kiszonych ogórków ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Wzmacnia odporność, przyczynia się do lepszego trawienia i posiadają bardzo pożyteczne bakterie. Można by rzecz ze ogórki kiszone to samo zdrowie, jednak jak zawsze jest jakieś „ale”.

Ogórki muszą być dobrej jakości. Najlepiej jak uda nam się kupić je ze sprawdzonego źródła, gdzie powolnie dojrzewały w szklarni, bez użycia sztucznych nawozów. Z ogórków dostępnych w sklepie wielkopowierzchniowym nie zrobimy dobrych kiszonek. Albo spleśnieją, albo będą po prostu mało smaczne. Dlatego warto znaleźć sprawdzone miejsce, może sąsiad ma działkę i uda wam się odkupić kilka kilogramów? Dobry ogórek powinien być jędrny, mieć intensywny zapach i być świeżo zerwany.

Ogórki kiszone – tradycyjna receptura

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ZaprawyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

60

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

12

kcal

Nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez kiszonych ogórków. Przedstawiamy więc tradycyjny i oryginalny przepis na domowe kiszone ogórki.

Składniki:

  • 6 kg ogórków

  • 3 korzenie chrzanu

  • 3 główki czosnku

  • 1 zestaw kopru

  • 5 litrów wody

  • 5 łyżek soli kamiennej niejodowanej

  • 20 liści wiśni

  • 10 liści czarnej porzeczki


Sposób przygotowania:

  • Wodę zagotować, dodać sól (na 1 litr wody – 1 łyżka stołowa soli), zostawić do całkowite wystudzenia.
  • Słoiki wyparzyć.
  • Gałązki kopru tniemy na kawałki przy użyciu nożyczek, wkładamy na dno słoika, przykrywamy kwiatem kopru.
  • Korzeń chrzanu obieramy i tniemy na kawałki o długości ok 4 cm. Przekrawamy na ćwiartki.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, przekrawamy na pół każdy ząbek, razem z łupinką.
  • Ogórki dokładnie umyć.
  • Do słoika z koprem wrzucamy 4 kawałki czosnku. Nakładamy ogórki, zaczynając od większych i dokładamy mniejsze, ciasto upychając.
  • W szczeliny dokładamy 2-3 kawałki chrzanu.
  • Na wierzch dokładamy kwiat kopru.
  • Liście wiśni i porzeczki myjemy pod bieżącą wodą.
  • Do słoika dokładamy 2 liście wiśni i jeden liść czarnej porzeczki.
  • Zalewamy wodą z solą, tak aby woda zakryła wszystkie składniki.
  • Zakręcamy słoiki, datujemy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image