Ogórki kiszone, znane od zawsze. Każda babcia, mama, dziadek mieli w piwnicy lub spiżarni zapas kiszonych ogórków. Ich smaku nie da się do niczego przyrównać. Są pyszne, chrupiące, lekko kwaśne, a przede wszystkim zdrowe! Idealne do obiadu, sałatki, zupy, a i picie soku z kiszonych ogórków ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Wzmacnia odporność, przyczynia się do lepszego trawienia i posiadają bardzo pożyteczne bakterie. Można by rzecz ze ogórki kiszone to samo zdrowie, jednak jak zawsze jest jakieś „ale”.
Ogórki muszą być dobrej jakości. Najlepiej jak uda nam się kupić je ze sprawdzonego źródła, gdzie powolnie dojrzewały w szklarni, bez użycia sztucznych nawozów. Z ogórków dostępnych w sklepie wielkopowierzchniowym nie zrobimy dobrych kiszonek. Albo spleśnieją, albo będą po prostu mało smaczne. Dlatego warto znaleźć sprawdzone miejsce, może sąsiad ma działkę i uda wam się odkupić kilka kilogramów? Dobry ogórek powinien być jędrny, mieć intensywny zapach i być świeżo zerwany.