Domowe masło orzechowe z prażonych orzeszków ziemnych. Gładkie i aksamitne lub typu crunchy, z kawałkami orzeszków.
Przetwory
Domowa spiżarnia pełna swojskich przetworów. Nasze przepisy ułatwią Ci zaprawianie słoików oraz przygotowanie marmolad, dżemów i konfitur. Przygotowane samodzielnie zaprawy i przetwory są znacznie zdrowsze od sklepowych. Nasze swojskie, własne słoiczki pełne kulinarnej miłości.
Domowe przetwory
Lato daje nam cudowne owoce i pyszne warzywa. Rosnące w pełnym słońcu a nie w szklarnianych warunkach. Powinniśmy to wykorzystać i cieszyć się smakami lata przez cały rok. Jak to zrobić? Najlepiej poprzez przygotowanie domowych przetworów. I takie przepisy na domowe przetwory znajdziecie w niniejszym rozdziale.
Powidła śliwkowe z kakao – śliwkowa nutella
Śliwkowa nutella z dojrzałych śliwek węgierek i kakao. Uzależniająca konfitura śliwkowa, aż chce się więcej i więcej.
Dżem truskawkowy bez konserwantów
Kiedy kończy się sezon na truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne.
Konfitura morelowa z nutą Amaretto
Przepyszna konfitura morelowa z nutą wanilii i migdałowego likieru Amaretto. Idealna marmoladka do śniadaniowych croissant lub naleśników.
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty
Koreańska kiszona kapusta pekińska. Wyśmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas fermentacji wynosi 3 doby.
Tradycyjne kiszone ogórki małosolne
Ogórki kiszone małosolne według tradycyjnego polskiego przepisu. Czas oczekiwania wynosi 48 godziny. Po tym czasie ogórki są chrupiące i lekko zakwaszone.