Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowy kompot z gruszek
Domowy kompot z gruszek

Domowy kompot z gruszek

Domowy kompot to znakomite zwieńczenie każdego obiadu. Często spożywa się nie tylko sam owocowy napój ale także owoce będące głównym składnikiem tego przetworu. Kompot jest również świetnym wspomnieniem szybko mijającego lata. Z pewnością docenią go wszyscy, którzy niespecjalnie przepadają za jedzeniem owoców w innej formie.

Domowy kompot z gruszek

Domowy kompot z gruszek

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

150

kcal

Przedstawiamy zupełnie nowy smak kompotu. Przynajmniej w moich rejonach mniej znany – czyli kompot z gruszek w zalewie z goździkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 kg 3 gruszek

  • 3 L 3 wody

  • 500 g 500 cukru

  • goździki (3 na słoik)


Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od umycia gruszek, obrania ze skórek i wycięcia środków. Owoce kroimy w połówki.
  • Słoiki na kompot wyparzamy i do każdego wsypujemy po dwie łyżki cukru i trochę goździków.
  • Wodę wlewamy do do garnka, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotujemy jeszcze przez minutę. Studzimy.
  • Do słoików wkładamy gruszki i zalewamy wodą. Słoiki wkładamy do garnka z letnią wodą i gotujemy przez dwadzieścia pięć minut od zagotowania.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*