Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Fluorestencyjna marynowana cebulka
Fluorestencyjna marynowana cebulka

Fluorestencyjna marynowana cebulka

Czerwona cebulka marynowana w słodkiej zalewie octowej z korzennymi przyprawami. Marynowana cebula na kanapkę lub do sałatki, przepyszny dodatek o wciągającym smaku.

Fluorescencyjna marynowana czerwona cebulka

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

słoiki
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Marynowana czerwona cebulka o fluorestencyjnym wyglądzie. Cebulka marynowana w słodkiej zalewie octowej z przyprawami korzennymi.

Składniki:

  • 300 g czerwonej cebuli

  • 200 ml wody

  • 100 ml octu jabłkowego

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 nasionko zielonego kardamonu

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 1 goździk

  • 1 łyżeczka nasion kolendry


Sposób przygotowania:

  • Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój w jak najcieńsze piórka. Plasterki cebuli przełóż na dno słoików. Na wierzch wysyp wszystkie korzenne przyprawy.
  • W garnku przygotuj zalewę octową. Ocet, wodę, cukier i sól podgrzewaj i mieszając co jakiś czas doprowadź do rozpuszczenia kryształków. Płyn zagotuj i zdejmij z palnika.
  • Gorącą zalewę przelej do słoików z cebulką. Słoiczki zakręć szczelnie i ułóż na ręczniku do góry dnem. W tej pozycji pozostaw do całkowitego wystygnięcia i tym samym zassania pokrywki.
  • Wystudzone słoiki wstaw do lodówki na całą noc, po tym czasie marynowana cebulka jest gotowa do spożycia i smaczna.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*