Czerwona cebulka marynowana w słodkiej zalewie octowej z korzennymi przyprawami. Marynowana cebula na kanapkę lub do sałatki, przepyszny dodatek o wciągającym smaku.
Fluorescencyjna marynowana czerwona cebulka
Ilość
2
słoikiPrzygotowanie
30
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
90
kcalMarynowana czerwona cebulka o fluorestencyjnym wyglądzie. Cebulka marynowana w słodkiej zalewie octowej z przyprawami korzennymi.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 czerwonej cebuli
200 ml 200 wody
100 ml 100 octu jabłkowego
3 łyżki 3 zwykłego cukru
1 łyżeczka 1 soli
1 1 nasionko zielonego kardamonu
1 1 gwiazdka anyżu
1 1 goździk
1 łyżeczka 1 nasion kolendry
Sposób przygotowania:
- Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój w jak najcieńsze piórka. Plasterki cebuli przełóż na dno słoików. Na wierzch wysyp wszystkie korzenne przyprawy.
- W garnku przygotuj zalewę octową. Ocet, wodę, cukier i sól podgrzewaj i mieszając co jakiś czas doprowadź do rozpuszczenia kryształków. Płyn zagotuj i zdejmij z palnika.
- Gorącą zalewę przelej do słoików z cebulką. Słoiczki zakręć szczelnie i ułóż na ręczniku do góry dnem. W tej pozycji pozostaw do całkowitego wystygnięcia i tym samym zassania pokrywki.
- Wystudzone słoiki wstaw do lodówki na całą noc, po tym czasie marynowana cebulka jest gotowa do spożycia i smaczna.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulkąObiadowa surówka z czerwonej kapusty
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą
Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur
Faktycznie prezentuje się jak fluorescencyjna