Konfitura z dojrzałych moreli z nutką wanilii i odrobiną wyczuwalnego migdałowego likieru Amaretto. Słodka marmolada pasująca do śniadaniowych rogalików croissant lub nadzienie do naleśników.
Konfitura morelowa z kawałkami owoców
Ilość
700
gPrzygotowanie
20
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
270
kcalPrzepyszna konfitura morelowa z nutą wanilii i migdałowego likieru Amaretto. Idealna marmoladka do śniadaniowych croissant lub naleśników.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 moreli
1/2 1/2 cytryny
1/2 1/2 pomarańczy
1 szklanka 1 cukru
2 łyżki 2 cukru z prawdziwą wanilią
100 ml 100 wody
50 ml 50 likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
- Morele przekrój na połówki i usuń pestki. Pokrój w jeszcze mniejsze kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Z połówki cytryny i pomarańczy wyciśnij świeży sok i dodaj do owoców. Wlej także potrzebną ilość wody oraz wsyp cukier i cukier waniliowy.
- Umieść na planiku i gotuj bez przykrycia przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli w tym czasie zbyt dużo wody odparuje, możesz dodać więcej wody.
- Konfiturę pozostaw pod przykryciem do następnego dnia. Wtedy ponownie gotuj ją przez 60 minut w podobny sposób.
- Pod sam koniec gotowania dodaj migdałowy likier Amaretto.
- Konfiturę przełóż do osobnych słoiczków. Należy ją spożyć w ciągu 1 tygodnia lub poddać procesowi pasteryzacji, który znacznie wydłuży jej trwałość – nawet do kilku miesięcy przechowywania w zamkniętym słoiczku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinowąZabaione z likierem Amaretto i biszkoptami
Deser morelowy z jogurtem greckim i bakaliami
Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową
Pączki z różą – pączki z prawdziwą konfiturą różaną
Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki