Przepis | Strona główna | Przetwory | Konfitura morelowa z nutą Amaretto
Konfitura morelowa z nutą Amaretto

Konfitura morelowa z nutą Amaretto

Konfitura z dojrzałych moreli z nutką wanilii i odrobiną wyczuwalnego migdałowego likieru Amaretto. Słodka marmolada pasująca do śniadaniowych rogalików croissant lub nadzienie do naleśników.

Konfitura morelowa z kawałkami owoców

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KonfituraKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

700

g
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

270

kcal

Przepyszna konfitura morelowa z nutą wanilii i migdałowego likieru Amaretto. Idealna marmoladka do śniadaniowych croissant lub naleśników.

Składniki:

  • 1 kg moreli

  • 1/2 cytryny

  • 1/2 pomarańczy

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • 100 ml wody

  • 50 ml likieru Amaretto


Sposób przygotowania:

  • Morele przekrój na połówki i usuń pestki. Pokrój w jeszcze mniejsze kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Z połówki cytryny i pomarańczy wyciśnij świeży sok i dodaj do owoców. Wlej także potrzebną ilość wody oraz wsyp cukier i cukier waniliowy.
  • Umieść na planiku i gotuj bez przykrycia przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli w tym czasie zbyt dużo wody odparuje, możesz dodać więcej wody.
  • Konfiturę pozostaw pod przykryciem do następnego dnia. Wtedy ponownie gotuj ją przez 60 minut w podobny sposób.
  • Pod sam koniec gotowania dodaj migdałowy likier Amaretto.
  • Konfiturę przełóż do osobnych słoiczków. Należy ją spożyć w ciągu 1 tygodnia lub poddać procesowi pasteryzacji, który znacznie wydłuży jej trwałość – nawet do kilku miesięcy przechowywania w zamkniętym słoiczku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*