Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Powidła śliwkowe z kakao – śliwkowa nutella
Powidła śliwkowe z kakao - śliwkowa nutella

Powidła śliwkowe z kakao – śliwkowa nutella

Konfitura ze śliwek węgierek z kakao to uzależniająca rozkosz, spakowana do słoika. U mnie zazwyczaj nie doczeka zimy, gdyż wszyscy zajadają ją łyżką prosto ze słoiczka. Gęste śliwkowe powidła z dużą ilością gorzkiego kakao i bonusem w postaci płynnej, mlecznej czekolady.

Czeko śliwka to idealne smarowidło do maślanych rogalików, naleśników na słodko lub nadzienie do pączków i klusek na parze (pampuchów). Swojskie, domowe przetwory kocham ponad wszystko za skład i głęboki smak, którego sklepowym słoiczkom zazwyczaj brak.

Powidła śliwkowe z kakao - czeko  śliwka

Powidła śliwkowe z kakao – czeko śliwka

5 z 28 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

słoiki
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Śliwkowa nutella z dojrzałych śliwek węgierek i kakao. Uzależniająca konfitura śliwkowa, aż chce się więcej i więcej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kg 2 dojrzałych śliwek węgierek

  • 220 g 220 cukru

  • 1 laska 1 wanilii

  • 200 g 200 gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 100 g 100 mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj i usuń pestki. Pokrój na mniejsze cząstki.
  • Przełóż je do szerokiego garnka z grubym dnem wraz z cukrem i ziarenkami wydłubanymi z wanilii.
  • Doprowadź do zagotowania, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Powinny wypuścić sok i znacząco zmięknąć.
  • Przy użyciu blendera, zmiksuj konfiturę na gładko. Dodaj ciemne kakao i gotuj przez kolejną godzinę.
  • Konfiturę śliwkową pozostaw na kilka godzin i ponownie zagotuj ją przez 30 minut. Ostatecznie zdejmij śliwki z palnika, dodaj połamane kostki czekolady, które rozpuszczą się w ciepłych powidłach.
  • Gorące śliwki przełóż do sparzonych wrzącą wodą słoiczków. Zakręć i ułóż słoiki do góry dnem. W takim ułożeniu powinny leżakować do całkowitego ostudzenia, najlepiej przez całą noc.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

2 komentarze

  1. Zaproponowano w: Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi | Przepis

  2. to jedna z tych konfitur którą można zajadać łyżka prosto ze słoiczka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*