Najlepszy i najzdrowszy dżem truskawkowy, bez dodatku cukru żelującego i konserwantów. Jest tak pyszny, że można zajadać go samodzielnie, łyżeczką prosto ze słoika. Doskonale pasuje do śniadaniowych croissantów.
Dżem truskawkowy bez konserwantów
Ilość
4
słoikiPrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
300
kcalKiedy kończy się sezon na truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
3 kg 3 świeżych truskawek
500 g 500 tradycyjnego cukru
1 1 cytryna
1 laska 1 wanilii
Sposób przygotowania:
- Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki.
- Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze części. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny, nasionka wydłubane z laski wanilii.
- Włącz płomień pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszej mocy palnika, bez przykrywki, przez 60 minut. Truskawki zmiękną, nadmiar płynu odparuje, a całość się zagęści.
- Gotowanie dżemu powtórz 3 razy co 3 godziny. Oznacza to, że po upływie 3 godzin i przestudzeniu dżemu, należy zagotować go ponownie przez 30 minut.
- Gotową, gorącą marmoladkę przełóż do sparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć zakrętki i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji na całą noc, do całkowitego ostudzenia.
Uwagi:
- Dzięki kilkukrotnego zagotowaniu dżemu, gęstnieje on wystarczająco. Nie ma konieczności dodawania do przepisu cukru żelującego.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Domowy kompot z truskawekMusowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia
Knedle ziemniaczane z truskawkami
Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami
Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem
Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą
wszystko fajnie ale podczas tak długiego gotowania nie zostaje nam już żadna witamina w truskawce…już wolę dżemy z żelfixem…tam truskawkę wystarczy tylko zagotować i do słoika …
Coś za coś. Nasze babcie nie miały żelfixów i musiały długo gotować. Ale dżemy zarówno z żelifixem jak i te robione tradycyjnie są równie pyszne.
mój ulubiony dżem z truskawek
Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.
Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.