Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Dżem truskawkowy bez konserwantów
Dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy bez konserwantów

Najlepszy i najzdrowszy dżem truskawkowy, bez dodatku cukru żelującego i konserwantów. Jest tak pyszny, że można zajadać go samodzielnie, łyżeczką prosto ze słoika. Doskonale pasuje do śniadaniowych croissantów.

Dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy bez konserwantów

5 z 25 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

słoiki
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Kiedy kończy się sezon na truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 kg 3 świeżych truskawek

  • 500 g 500 tradycyjnego cukru

  • 1 1 cytryna

  • 1 laska 1 wanilii


Sposób przygotowania:

  • Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki.
  • Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze części. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny, nasionka wydłubane z laski wanilii.
  • Włącz płomień pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszej mocy palnika, bez przykrywki, przez 60 minut. Truskawki zmiękną, nadmiar płynu odparuje, a całość się zagęści.
  • Gotowanie dżemu powtórz 3 razy co 3 godziny. Oznacza to, że po upływie 3 godzin i przestudzeniu dżemu, należy zagotować go ponownie przez 30 minut.
  • Gotową, gorącą marmoladkę przełóż do sparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć zakrętki i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji na całą noc, do całkowitego ostudzenia.

Uwagi:

  • Dzięki kilkukrotnego zagotowaniu dżemu, gęstnieje on wystarczająco. Nie ma konieczności dodawania do przepisu cukru żelującego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

5 komentarzy

  1. wszystko fajnie ale podczas tak długiego gotowania nie zostaje nam już żadna witamina w truskawce…już wolę dżemy z żelfixem…tam truskawkę wystarczy tylko zagotować i do słoika …

  2. strawberrygit

    mój ulubiony dżem z truskawek

  3. Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.

  4. Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*