Najlepszy i najzdrowszy dżem truskawkowy, bez dodatku cukru żelującego i konserwantów. Jest tak pyszny, że można zajadać go samodzielnie, łyżeczką prosto ze słoika. Doskonale pasuje do śniadaniowych croissantów.
Dżem truskawkowy bez konserwantów
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Ilość
4
słoikiPrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
300
kcalKiedy kończy się sezon na truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne.
Składniki:
3 kg świeżych truskawek
500 g tradycyjnego cukru
1 cytryna
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki.
- Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze części. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny, nasionka wydłubane z laski wanilii.
- Włącz płomień pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszej mocy palnika, bez przykrywki, przez 60 minut. Truskawki zmiękną, nadmiar płynu odparuje, a całość się zagęści.
- Gotowanie dżemu powtórz 3 razy co 3 godziny. Oznacza to, że po upływie 3 godzin i przestudzeniu dżemu, należy zagotować go ponownie przez 30 minut.
- Gotową, gorącą marmoladkę przełóż do sparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć zakrętki i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji na całą noc, do całkowitego ostudzenia.
Uwagi:
- Dzięki kilkukrotnego zagotowaniu dżemu, gęstnieje on wystarczająco. Nie ma konieczności dodawania do przepisu cukru żelującego.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Domowy kompot z truskawekMusowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia
Knedle ziemniaczane z truskawkami
Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami
Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem
Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą
mój ulubiony dżem z truskawek
Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.
Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.