Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Dżem truskawkowy bez konserwantów
Dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy bez konserwantów

Najlepszy i najzdrowszy dżem truskawkowy, bez dodatku cukru żelującego i konserwantów. Jest tak pyszny, że można zajadać go samodzielnie, łyżeczką prosto ze słoika. Doskonale pasuje do śniadaniowych croissantów.

Dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy bez konserwantów

5 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

słoiki
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Kiedy kończy się sezon na truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne.

Składniki:

  • 3 kg świeżych truskawek

  • 500 g tradycyjnego cukru

  • 1 cytryna

  • 1 laska wanilii


Sposób przygotowania:

  • Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki.
  • Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze części. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny, nasionka wydłubane z laski wanilii.
  • Włącz płomień pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszej mocy palnika, bez przykrywki, przez 60 minut. Truskawki zmiękną, nadmiar płynu odparuje, a całość się zagęści.
  • Gotowanie dżemu powtórz 3 razy co 3 godziny. Oznacza to, że po upływie 3 godzin i przestudzeniu dżemu, należy zagotować go ponownie przez 30 minut.
  • Gotową, gorącą marmoladkę przełóż do sparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć zakrętki i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji na całą noc, do całkowitego ostudzenia.

Uwagi:

  • Dzięki kilkukrotnego zagotowaniu dżemu, gęstnieje on wystarczająco. Nie ma konieczności dodawania do przepisu cukru żelującego.

3 komentarze

  1. strawberrygit

    mój ulubiony dżem z truskawek

  2. Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.

  3. Zawsze robiłam dżemy z cukrem żelującym, ale ten przepis jest o wiele lepszy. Dżemik ma wspaniałą konsystencję.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*