Domowe masło orzechowe bez konserwantów i zbędnych dodatków. Tylko zmiksowane orzeszki ziemne z odrobiną soli. Bogactwo wartościowych kwasów omega-3, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Spożywane w rozsądnych ilościach, wspomaga naszą dietę i jest sprzymierzeńcem walki z otyłością.
Masło orzechowe z orzeszków ziemnych
Autor: Pawel Clad
Danie: PrzetworyKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość około
150
gPrzygotowanie
10
min.Wykonanie
5
min.Kalorie
580
kcalDomowe masło orzechowe z prażonych orzeszków ziemnych. Gładkie i aksamitne lub typu crunchy, z kawałkami orzeszków.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
200 g 200 orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
1/2 łyżeczki 1/2 soli
Sposób przygotowania:
- Orzeszki ziemne przełóż do pojemnika blendera. Blenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Zwróć uwagę na stan miksera, używając wysłużonego sprzętu, zadanie może być utrudnione albo grozić awarią sprzętu.
- Jeśli masz problemy z rozdrobnieniem orzeszków, możesz dodać niewielką ilość oleju, który rozluźni zbitą konsystencję. Pamiętaj też o otwieraniu pokrywki blendera i zgarnianiu masy ze ścianek.
- Chcąc uzyskać konsystencję masła typu crunchy (czyli z kawałkami orzeszków) wyjmij 1/4 części orzeszków dosłownie po chwili rozdrabniania ich. Wtedy konsystencja nie przypomina jeszcze masła, a orzeszki mają postać małych okruszków. Odłóż je na bok i dodaj pod sam koniec, przed przełożeniem masła do słoika.
- W ostatnim kroku dodaj niewielką ilość soli i ponownie zmiksuj masło orzechowe. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 30 dni.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
najlepsze w tym przepisie jest to że takie masło orzechowe domowej roboty jest 10 razy tańsze od sklepowego, a 100 razy smaczniejsze i zdrowsze