Masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Domowe masło orzechowe bez konserwantów i zbędnych dodatków. Tylko zmiksowane orzeszki ziemne z odrobiną soli. Bogactwo wartościowych kwasów omega-3, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Spożywane w rozsądnych ilościach, wspomaga naszą dietę i jest sprzymierzeńcem walki z otyłością.

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych

5.0 z 21 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: PrzetworyKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość około

150

g
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

580

kcal

Domowe masło orzechowe z prażonych orzeszków ziemnych. Gładkie i aksamitne lub typu crunchy, z kawałkami orzeszków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych

  • 1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

  • Orzeszki ziemne przełóż do pojemnika blendera. Blenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Zwróć uwagę na stan miksera, używając wysłużonego sprzętu, zadanie może być utrudnione albo grozić awarią sprzętu.
  • Jeśli masz problemy z rozdrobnieniem orzeszków, możesz dodać niewielką ilość oleju, który rozluźni zbitą konsystencję. Pamiętaj też o otwieraniu pokrywki blendera i zgarnianiu masy ze ścianek.
  • Chcąc uzyskać konsystencję masła typu crunchy (czyli z kawałkami orzeszków) wyjmij 1/4 części orzeszków dosłownie po chwili rozdrabniania ich. Wtedy konsystencja nie przypomina jeszcze masła, a orzeszki mają postać małych okruszków. Odłóż je na bok i dodaj pod sam koniec, przed przełożeniem masła do słoika.
  • W ostatnim kroku dodaj niewielką ilość soli i ponownie zmiksuj masło orzechowe. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 30 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. najlepsze w tym przepisie jest to że takie masło orzechowe domowej roboty jest 10 razy tańsze od sklepowego, a 100 razy smaczniejsze i zdrowsze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*