Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Tradycyjne kiszone ogórki małosolne
Tradycyjne kiszone ogórki małosolne

Tradycyjne kiszone ogórki małosolne

Kiszone ogórki gruntowe, małosolne. Chrupiące i cenne dla naszego zdrowia, źródło zdrowych dla naszego organizmu i jelit bakterii. Niskokaloryczne kiszone ogórki, polecane dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy oraz dbających o lepsze trawienie. Kiszonki to bogactwo drogocennych składników i pysznego smaku.

Kiszone ogórki małosolne

5 od 19 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZaprawyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

litry
Kalorie

15

kcal

Ogórki kiszone małosolne według tradycyjnego polskiego przepisu. Czas oczekiwania wynosi 48 godziny. Po tym czasie ogórki są chrupiące i lekko zakwaszone.

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych

  • 6 ząbków czosnku BIO

  • kawałek korzenia chrzanu

  • kilka gałązek kopru

  • 2 liście chrzanu

  • 2 liście wiśni

  • 1 litr gorącej wody

  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Ogórki dokładnie umyć i odciąć ewentualne ogonki. Ząbki czosnku obrać i przekroić na połówki. Korzeń chrzanu pokroić w słupki.
  • Ogórki układać warstwami w dużym słoju, na przemian z czosnkiem, korzeniem chrzanu, koprem oraz liśćmi chrzanu i wiśni.
  • Kiedy już wypełnimy prawie cały słoik, ogórki zalewamy roztworem gorącej wody z solą. Ilość wody można dostosować do ilości składników, powinniśmy zalać całość do przykrycia.
  • Słoik delikatnie zakręcić, ale nie do samego końca. W procesie kiszenia powstają gazy, które muszą mieć ujście. Pozostawić na 48 godzin w ciepłym miejscu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*