Zapewne nieraz ktoś zastanawiał się nad tym co jada się w innych państwach podczas świąt Wielkanocnych? Nas również zaciekawił ten temat dlatego postanowiliśmy to sprawdzić. Poniżej przedstawiamy listę potraw, które można spotkać na stole świątecznym poza granicami Polski.
- Magiritsa – nazywana także grecką zupą wielkanocną, a zjadana jest przez Greków w Wielką Sobotę. Przygotowywana jest z podrobów jagnięcych: wątroby, żołądka, jelit, serca i płuc czasami z dodatkiem sałaty rzymskie , przyozdobiona świeżymi ziołami, a na sam koniec dodawany jest pyszny sos jajeczno-cytrynowy zwany Avgolemono. Co ciekawe przepis na magiritsę powstał ze względu na chęć nie marnowania pozostałych resztek jagnięciny, którą w Niedzielę Wielkanocną pieczą na rożnie Grecy.
- Passtol – ciasto to pochodzi z Holandii, tam właśnie przygotowywane jest w okresie świąt Wielkanocnych, ale i też na Boże Narodzenie. Wiele osób uznaje Passtol za chlebek, ponieważ przyrządza się go z ciasta drożdżowego z dodatkiem dużej ilości bakalii i masy marcepanowej. Kawałek takiego ciasta to idealny przysmak na świąteczne śniadanie, a do tego najlepiej smakuje upieczone w tym samym dniu lub jeden dzień po.
- Torta Pasqualina – tłumacząc jest to tarta z dodatkiem szpinaku, ricotty i jajek, a jej podstawą jest cieniutkie kruche ciasto. Warto wiedzieć, że przygotowane ciasto trzeba rozwałkować na kilka kawałów np. na cztery i dwa z nich umieścić na spodzie, a następne dwa posłużą do przykrycia na górę. Torta Pasqualina przygotowywana jest we Włoszech i spożywana w Wielką Niedzielę. Najczęściej podawana jest na zimno, ale można ją zaserwować także na ciepło. Wiele osób uważa, że jest także wspaniała przekąska przygotowywana na domową imprezę lub na piknik.
- Potaje de garbanzos – choć dania podawane w czasie świąt Wielkanocnych w Hiszpanii różnią się w zależności od regionu, to ta zupa znana jest chyba wszędzie. Gulasz ten przyrządzany jest z z cieciorki, szpinaku, pomidorów, ziemniaków, czosnku, cebuli z dodatkiem ziół oraz przypraw. Zupa ta podawana jest na ciepło, a wielu Hiszpanów ją po prostu uwielbia.
- Torrijas – zostając chwilę przy hiszpańskim klimacie kolejną potrawą przygotowywaną w czasie świąt Wielkanocnych są właśnie torrijas czyli chleb smażony na słodko. Pierwsze kromki najlepiej czerstwego chleba moczy się w mleku następnie w roztrzepanym jajku i smaży na patelni do zarumienienia, następnie obtacza się je w mieszance z cynamonu i cukru. Można je polać także słodkich syropem lub miodem.
- Mona de Pascua – jak sama nazwa wskazuje jest to w języku Polskim „wielkanocna małpa” czyli ciasto drożdżowe udekorowane najczęściej czekoladowymi jajkami. Równie często ciasto to przyozdabia się kolorowymi posypkami czy polewą czekoladową. Co ciekawe istnieje także istnieje w Hiszpanii również taka tradycja, że ojciec chrzestny daje swojemu chrześniakowi Monę de Pascua w Niedzielę Wielkanocną, a kolejnego dnia czyli w Poniedziałek Wielkanocny ciasto to jest zjadane przez całą rodzinę.
- Kassisk lammestek – danie to wywodzi się z Norwegii i jest przyrządzane najczęściej w czasie Wielkanocy, choć można je także spotkać na norweskich stołach w innych porach roku np. w czasie rodzinnych uroczystości. Jest to nic innego jak klasyczna pieczeń jagnięca z dodatkiem warzyw (marchewki, selera, cebuli, czosnku), ziół (często jest to rozmaryn, tymianek) i przypraw.
- Foie gras – jest to nazwa francuskiego pasztetu przygotowywanego ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Jest on przyrządzany często w okresie świątecznym także Wielkanocy. Potrawa ta serwowana jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że niektóre kraje jak np. Polska, Szwecja, Norwegia, Holandia i wiele innych wprowadziły zakaz tuczu drobiu wodnego, ponieważ takie zachowanie jest niehumanitarne wobec zwierząt.
- Nid de Pâques – Francuzi w czasie świąt Wielkanocnych uwielbiają zajadać się słodkościami dlatego nie mogło zabraknąć również tej potrawy. Nid de Pâques nazywane jest w Polsce „gniazdem Wielkanocy”, jest to ciasto bardzo swoim smakiem przypominające polską babkę przygotowywane jest z mąki, jajek, masła, cukru i czekolady. Do dekoracji wykorzystuje się czekoladowe jajeczka lub innym cukrowymi ozdobami. Osoby, które lubią słodkie rzeczy naprawdę uwielbiają to ciasto.
- Szynka pieczona – ze względu na to, że w Stanach Zjednoczonych święta Wielkanocne nie są, aż tak bardzo celebrowane, jednak w czasie świątecznego obiadu na stole króluje przede wszystkim wcześniej zamarynowana i upieczona szynka z dodatkiem ziemniaków. Niektórzy do tego dania proponują także pieczone szparagi, które są równie popularne w USA w okresie świątecznym.
- Folar da Pascoa – jest to ciasto drożdżowe przygotowywane w Portugalii w czasie Wielkanocy. Przypomina ono bardziej zależność od regionu odmianę chleba słodką jeśli przyrządzane jest na południu Portugalii i słoną jeśli wypiekane jest w północnej części tego kraju. Co ciekawe jest ono pieczone od razu z całymi jajkami, które można wcześniej podgotować, ale też nie trzeba. Taki chlebek służy Portugalczykom do dzielenia się w czasie składania życzeń.
- Köttbullar – są to usmażone lub upieczone kulki mięsne, które swoim wyglądem przypominają polskie klopsiki. Do ich przyrządzenia wybiera się najczęściej mięso wołowe, wieprzowo-wołowe czasem także z jagnięce. Do mięsa dodaje się bułkę namoczoną w mleku albo utarte ziemniaki, jaja, cebulę, sól, pieprz, można dodać także małą ilość musztardy. Tak przygotowane kulki mięsne wywodzą się z Szwecji i mają swoje miejsce na świątecznym stole.
- Osterschinken im Topf – jest to nic innego jak szynka wielkanocna przyrządzana w Austrii. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Gotuje się ją w towarzystwie warzyw marchewki i pietruszki, a gotową kroi w plastry. Inny przepis to z kolei wędzone plastry mięsa z szynki upieczone z dodatkiem boczku, cebuli, ziemniaków, kapusty kiszonej, jabłka, kminku, jagód jałowca, a także soli i pieprzu.
- Veľkonočná hrudka – czyli Wielkanocny ser przygotowywany w czasie świąt na Słowacji. Podawany jest najczęściej w czasie śniadania wielkanocnego z szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami i pieczywem. Można przygotować dwie wersje takiego sera na słodko i słono.
- Szpekuchy – są to litewskie pierożki drożdżowe przygotowywane w czasie świąt Wielkanocnych, nadziewane słoniną i cebulą, czasami również boczkiem. Co ciekawe potrawa ta według tradycji wywodzi się z kuchni niemieckiej, w której „kuchen” oznacza ciasto, a „speck” – słoninę.
- Mämmi – jest to tzw. fiński pudding wielkanocny czyli deser, który gości na świątecznym stole. Przygotowywany jest z wody, żytniej mąki, słodowanego żyta z dodatkiem skórki z pomarańczy i soli. Po upieczeniu Mämmi jest schładzana przed podaniem przez 3-4 dni. Danie to ma charakterystyczny ciemny kolor. Przeważnie deser ten jest spożywany na zimno z mlekiem albo śmietaną i cukrem, raczej rzadko z sosem waniliowym. W Finlandii można spotkać osoby, które uwielbiają ten deser jak również te, które za nim nie przepadają. Dlatego jeśli ktoś kiedyś będzie miał okazję na pewno warto spróbować.