Ciasto na pierogi z tego przepisy wykorzystuję do lepienia zarówno pierogów z owocami jak i na słono. Zawsze się sprawdza więc z czystym sumieniem go polecam.
Tradycyjne ciasto na pierogi, pierożki i uszka
Porcje
6
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
8
min.Kalorie
230
kcalKlasyczne ciasto na pierogi z dodatkiem żółtka. Odpowiednie do pierogów z owocami oraz w wersji na słono. Doskonałe do pierogów i uszek.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mąki pszennej typu 450 lub 500
2 łyżki 2 oleju rzepakowego
1 1 większa szczypta soli
250 ml 250 ciepłej przegotowanej wody
1 1 żółtko jaja ściółkowego
Sposób przygotowania:
- Ciasto najwygodniej zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym.
- Mąkę przesiać przez sito. W kopce mąki zrobić dołek, do którego wbić żółtko, wlać olej i wsypać sól.
- Stopniowo dolewając ciepłą wodę, ugniatać ciasto ręcznie. Ciasto z każdą chwilą będzie stawało się coraz bardziej elastyczne i gładkie. Ugniatać ciasto 10 – 15 minut z całą siłą jaką w sobie znajdziesz. Będzie ciężko ale nie poddawaj się!
- Podsypujemy stolnicę / blat odrobiną mąki.
- Ciasto dzielimy na niewielkie części. Wałkujemy 1 część na grubość około 2 mm, wycinamy kółka i lepimy pierogi. Pozostałe kawałki ciastka trzymamy w tym czasie przykryte ściereczką, by nie wyschły.
- Po ulepieniu pierożków z naszym ulubionym nadzieniem (na przykład z nadzieniem do pierogów ruskich z cebulką), gotujemy je w posolonej wodzie. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Nie gotujemy pod przykryciem, bo istnieje ryzyko wykipienia.
- Gotowe pierogi można również zamrozić. Proponuję mrozić je początkowo układając na płasko – na oprószonej mąką tacce. Wtedy na pewno nie posklejają się nie zdeformują. Po 30 minutach pierogi wstępnie stwardnieją w zamrażarce i można je przerzucić do woreczka na mrożonki. W zamrażarce przechowywać do dwóch miesięcy.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybamiProste ciasto na pierogi
Pierogi leniwe z twarogu
Pierogi czekoladowe
Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulką
Pierogi ruskie. Tradycyjne i najsmaczniejsze
to jest to, świetny przepis a pierożki z tego ciasta bardzo mięciutkie
Robiłam kiedyś ciasto na pierogi bez jajek, ale wolę jednak z jajkami bo jest konkretniejsze, polecam
Zamrażarka pełna pierogów na czarną godzinę! Zrobiłam część z serem na słodko, a część z mięsem mielonym. Bardzo dobre ciasto.