Strona główna » Tradycyjne ciasto na pierogi, pierożki i uszka
Tradycyjne ciasto na pierogi, pierożki i uszka

Tradycyjne ciasto na pierogi, pierożki i uszka

Ciasto na pierogi z tego przepisy wykorzystuję do lepienia zarówno pierogów z owocami jak i na słono. Zawsze się sprawdza więc z czystym sumieniem go polecam.

Tradycyjne ciasto na pierogi, pierożki i uszka

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PierogiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

8

min.
Kalorie

230

kcal

Klasyczne ciasto na pierogi z dodatkiem żółtka. Odpowiednie do pierogów z owocami oraz w wersji na słono. Doskonałe do pierogów i uszek.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 większa szczypta soli

  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody

  • 1 żółtko jaja ściółkowego

Sposób przygotowania:

  • Ciasto najwygodniej zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym.
  • Mąkę przesiać przez sito. W kopce mąki zrobić dołek, do którego wbić żółtko, wlać olej i wsypać sól.
  • Stopniowo dolewając ciepłą wodę, ugniatać ciasto ręcznie. Ciasto z każdą chwilą będzie stawało się coraz bardziej elastyczne i gładkie. Ugniatać ciasto 10 – 15 minut z całą siłą jaką w sobie znajdziesz. Będzie ciężko ale nie poddawaj się!
  • Podsypujemy stolnicę / blat odrobiną mąki.
  • Ciasto dzielimy na niewielkie części. Wałkujemy 1 część na grubość około 2 mm, wycinamy kółka i lepimy pierogi. Pozostałe kawałki ciastka trzymamy w tym czasie przykryte ściereczką, by nie wyschły.
  • Po ulepieniu pierożków z naszym ulubionym nadzieniem (na przykład z nadzieniem do pierogów ruskich z cebulką), gotujemy je w posolonej wodzie. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Nie gotujemy pod przykryciem, bo istnieje ryzyko wykipienia.
  • Gotowe pierogi można również zamrozić. Proponuję mrozić je początkowo układając na płasko – na oprószonej mąką tacce. Wtedy na pewno nie posklejają się nie zdeformują. Po 30 minutach pierogi wstępnie stwardnieją w zamrażarce i można je przerzucić do woreczka na mrożonki. W zamrażarce przechowywać do dwóch miesięcy.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. zakręconazakręcona

    to jest to, świetny przepis a pierożki z tego ciasta bardzo mięciutkie

  2. tymiankowa6

    Robiłam kiedyś ciasto na pierogi bez jajek, ale wolę jednak z jajkami bo jest konkretniejsze, polecam

  3. Margolka

    Zamrażarka pełna pierogów na czarną godzinę! Zrobiłam część z serem na słodko, a część z mięsem mielonym. Bardzo dobre ciasto.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*