Przepis | Strona główna | Dania główne | Hiszpańska paella marinera z owocami morza
Hiszpańska paella marinera z owocami morza

Hiszpańska paella marinera z owocami morza

Ryżowa paella jest jednym z najsławniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Niegdyś paella przygotowywana i spożywana w przerwie od ciężkiej pracy przez rolników z regionu Walencji. Walencja to region Hiszpanii położony nad Morzem Śródziemnym, słynący z żyznych upraw ryżowych i ogrodów cytrusowych. Rolnicy w przerwach od wymagającej pracy przygotowywali sycący ryż z łatwo dostępnymi regionalnie warzywami takimi jak fasola i papryka. Wraz z ryżem gotowano mięso królika oraz ślimaki, które z łatwością można było upolować wśród pól uprawnych, czy w pobliskich sadach. Korzystano z tego co znalazło się akurat pod ręką, w okolicy. Paellę przygotowywano nad ogniskiem z płonącego drewna cytrusowego, uwalniające olejki i dym nadawały potrawie aromatu.

Obecnie paella uznawana jest za niedzielne danie, będące pretekstem do celebrowania czasu z najbliższymi. Niegdyś przeważający proporcjami ryż, współcześnie jest jedynie bazą pośród rozmaitych odmian mięsa, owoców morza i warzyw. Nazwa dania wywodzi się od słowa patella, oznaczającego rozłożystą patelnię służącą niegdyś do smażenia paelli.

Sofrito – esencja powstała w wyniku podsmażania na oliwie warzyw z przyprawami. Baza hiszpańskiej paelli, zapewniająca i jednocześnie nadająca smak potrawie.

Ryż – do przygotowania paelli wykorzystujemy drobny ryż krótko lub średnioziarnisty o okrągłym kształcie, na przykład odmiany bomba. W ostateczności możemy użyć ryżu włoskiego przeznaczonego do risotto, pod żadnym pozorem nie stosujemy zwykłego ryżu typu basmati czy jaśminowego, gdyż nie pochłonie należycie aromatycznych soków.

Socarrat – warstwa skarmelizowanego ryżu, najbardziej pożądana i najsmaczniejsza część potrawy. Ryżu w paelli nie rozgotowujemy do kremowości, jedynie podprażamy do skarmelizowanej postaci al dente z twardszym środkiem każdego ziarenka ryżu.

Paellera – obszerna, płytka głębokością patelnia z dwoma uchwytami po bokach, służąca tradycyjnie do przyrządzania paelli. Duże dno pozwala cienko rozprowadzić potrawę po całej powierzchni i uzyskać największą z możliwych ilość skarmelizowanego ryżu.

Takowej patelni nie używałam przygotowując swój przepis na paella marinera, gdyż najzwyczajniej nie posiadam jej w asortymencie swojej ubogiej kuchni. Staram się zaopatrywać przeważnie w garnki i naczynia kuchenne o uniwersalnym wielozadaniowym zastosowaniu, zaoszczędzając w ten sposób miejsce w kuchennych meblach.

Od niedawna jestem w szczęśliwym posiadaniu patelni tytanowej WOLL DIAMONDPatelnia WOLL Diamond głęboka 28 cm, która zrewolucjonizowała moją przygodę z gotowaniem oraz zwiększyła komfort pracy w kuchni. Patelnia nadaje się zarówno do gotowania jak i pieczenia w piekarniku; posiada nieprzywierającą tytanowo – diamentową powłokę, pozwalającą na przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie pozbawionych dodatku oleju. Patelnia Woll znakomicie bez najdrobniejszych zarzutów sprawdziła się podczas przygotowania paelli i prażenia na niej karmelizowanego ryżu. Ryż nabrał chrupiącej skorupki, jednocześnie zupełnie nic nie przywarło do dna patelni. Równomierne rozprowadzanie ciepła na dnie patelni i zauważalna szybkość przyrządzania potraw, są dowodem na energooszczędność patelni oraz jednocześnie mają wielki wpływ na jakość smaku. Dodatkowym i w cale nie małym plusem jest odpinana rączka patelni, z bardzo solidnym i niezawodnym mechanizmem. Rączkę ekspresowo zakłada się na “klik”, leży solidnie jak gdyby została przymocowana na stałe, trzymając patelnię za rączkę przy jednoczesnym podnoszeniu w górę – mimo ciężaru tytanowej patelni absolutnie nic się nie przemieszcza, ani nie zgrzyta.

Paella marinera z owocami morza prosto z Hiszpanii

5 od 49 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Hiszpańska paella z różnorodnymi owocami morza. Złocisty ryż smażony na patelni z warzywami, kalmarami, małżami i krewetkami.

Składniki:

  • 300 g ryżu do paelli bomba lub włoskiego zamiennika carnaroli

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 100 g słodkich pomarańczowych papryczek

  • 50 ml oliwy roślinnej

  • 220 g mieszanki owoców morza (krewetek, kalmarów, ośmiorniczek, małży)

  • sól morska

  • szczypta niteczek szafranu

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 100 ml wytrawnego białego wina

  • 500 ml gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – mięsnego

  • DODATKOWO
  • owoce cytrusowe pokrojone w ćwiartki


Sposób przygotowania:

  • Cebulkę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek i pomarańczową paprykę pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij je na tytanowej, nieprzywierającej patelni z oliwą kilka minut, uważając by nie przypaliły się.
  • Do filiżanki wsyp wędzoną paprykę, szafran i cukier trzcinowy, dolej 50 ml wody i rozmieszaj do powstania sosu. Aromatyczny płyn wylej na ryż, to jemu paella zawdzięcza swój smak. Baza w postaci podsmażonych warzyw z przyprawami nazywana jest sofrito.
  • Odsuń sofrito rozkładając go po krawędzi patelni, na środek wsyp ryż do paelli, najlepszy będzie krótki i okrągły ryż, łatwo chłonący płyny. Podsmażaj bez mieszania, ryż ma się uprażyć, nie rozgotować do miękkości.
  • Wlej białe wino i odparuj płyn. Następnie wlej gorący bulion i podsmażaj paellę bez przykrycia na 20 – 30 minut, aż ryż skarmelizuje się od spodu i zacznie wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Na tym etapie nie mieszaj ryżu, ryż ma się przypiec i przyrumienić dotykając spodu patelni (nie chcemy kremowej konsystencji, jak w przypadku risotto).
  • Na wierzch ryżu wyłóż rozmrożone wcześniej owoce morza, oprósz solą morską. Patelnię przykryj pokrywką, owoce morze duś w ten sposób na parze przez 5 – 7 minut.
  • Godowe danie serwuj na ciepło, podane dekoracyjnie z cząstkami cytrusów.

Uwagi:

  • Jeśli masz dostęp do świeżych owoców morza, użyj ich. Świeże owoce morza smakują o niebo lepiej.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*