Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Chlebek bananowy z przejrzałych bananów bez użycia miksera
Chlebek bananowy z przejrzałych bananów bez użycia miksera

Chlebek bananowy z przejrzałych bananów bez użycia miksera

Komu nie zdarzyło się wyrzucić przejrzałych bananów, gdyż nie zdążył ich zjeść w czasie świetności? Mnie osobiście przytrafiało się to od czasu do czasu, głównie ze względu że najsmaczniejsze są dla mnie niedojrzałe i lekko zielonkawe banany. Za każdym razem sprawiało mi przykrość że marnuję owoce i brutalnie wyrzucam je na przydomowy kompostownik. Z wybawieniem dla takich niechcianych bananów, przychodzi poniższy przepis.

Chlebek bananowy zero waste, do którego wykorzystasz zdechłe banany ze sczerniałą wręcz skórką. Takie przejrzałe banany będą najlepsze do naszego wypieku, są miękkie i słodziutkie, łatwo rozgnieść je na papkę widelcem. Dodatek czekolady i bakalii możesz oczywiście pominąć, jednak warto wrzucić ich do ciasta chociaż niewielką ilość.

Bananowy chleb z bakaliami i kawałkami czekolady

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

chlebek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

200

kcal

Amerykański chlebek bananowy do którego wykorzystasz przejrzałe, czarne banany. Kolejny krok by zaprzestać wyrzucania jedzenia.

Składniki:

  • 4 mocno przejrzałe banany

  • 2 jajka ekologiczne

  • 120 g drobnego cukru trzcinowego

  • 80 g roztopionego masła

  • 1/2 tabliczki posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady

  • 1/2 szklanki mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, figi, itp.)

  • 220 g mąki orkiszowej lub mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżka płatków owsianych


Sposób przygotowania:

  • Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej przez sito pozbywając się grudek, dodaj odrobinkę soli i wymieszaj ze sobą suche składniki. Bakalie i czekoladę posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
  • Banany obierz ze skórki (1 banana pozostaw do dekoracji), przełóż do dużej misy i rozgnieć widelcem na papkę. Do puree z bananów wsyp cukier, wlej jajka jedynie lekko roztrzepane rózgą kuchenną oraz płynne, wystudzone masło. Mokre składniki wymieszaj z suchymi składnikami, bakaliami i czekoladą, wystarczy mieszać za pomocą rózgi albo łyżki jedynie do połączenia.
  • Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego pozostałego banana pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu, ciasto posyp płatkami owsianymi. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni na 1 godzinę.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Uwielbiamy takie ciasta 🙂 Przejrzałe banany nigdy się u nas nie marnują 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*