Komu nie zdarzyło się wyrzucić przejrzałych bananów, gdyż nie zdążył ich zjeść w czasie świetności? Mnie osobiście przytrafiało się to od czasu do czasu, głównie ze względu że najsmaczniejsze są dla mnie niedojrzałe i lekko zielonkawe banany. Za każdym razem sprawiało mi przykrość że marnuję owoce i brutalnie wyrzucam je na przydomowy kompostownik. Z wybawieniem dla takich niechcianych bananów, przychodzi poniższy przepis.
Chlebek bananowy zero waste, do którego wykorzystasz zdechłe banany ze sczerniałą wręcz skórką. Takie przejrzałe banany będą najlepsze do naszego wypieku, są miękkie i słodziutkie, łatwo rozgnieść je na papkę widelcem. Dodatek czekolady i bakalii możesz oczywiście pominąć, jednak warto wrzucić ich do ciasta chociaż niewielką ilość.
Uwielbiamy takie ciasta 🙂 Przejrzałe banany nigdy się u nas nie marnują 🙂