Zupę pomidorową jemy najczęściej z makaronem nitkami albo ryżem. I bez wątpliwości, w mojej opinii jest to najlepsza zupa na świecie. Ala czy można jeść zupę pomidorową z czymś innym? Co dodać podać z zupą pomidorową? Jakie dodatki do zupy pomidorowej? Jak się pewnie domyślasz po tytule tego przepisu kulinarnego – mowa będzie o zupie pomidorowej z tostami serowymi.
Dawno temu rozmawialiśmy o tym, co najlepiej pasuje do pomidora. Z czym pomidor smakuje najlepiej? Jakie składniki idealnie komponują się z pomidorem? Ktoś odpowie, że idealnie z pomidorem komponuje się bazylia. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Ktoś powie, że ciekawym połączeniem z pomidorem stanowi czosnek. I tak, jest to ciekawe połączenie. Jednak moim osobistym zdaniem, do pomidora idealnie pasuje stopiony żółty ser. I na tym skończyła się dawna dyskusja.
Ostatnio oglądaliśmy Family Guy – Głowa Rodziny na Netflix. W 16 sezonie, odc. 2 Peter zaprzyjaźnia się ze Strykerem Foxem, który ginie a Peter musi go zidentyfikować. Stryker wygląda po śmierci jak talerz zupy pomidorowej a w kostnicy obok jest ofiara pożaru, która wygląda jak tost serowy. Peter stwierdza, że jest to “najlepszy zestaw na deszczową sobotę“.
Tak, serial jest drastyczny i uderza w niskie ludzkie instynkty, ale nie będziemy tu rozpisywać się o jakości obecnej rozrywki telewizyjnej. Nawiązałem do tego odcinka serialu, gdyż to mnie natchnęło do napisania przepisu. Tak, zupa pomidorowa i tosty serowe to faktycznie najlepsze połączenie.
Zrobiłem małe badania i okazało się, że w USA jest to bardzo często spotykany sposób podawania zupy pomidorowej, tak nieznany w Polsce. Postanowiłem więc spróbować we własnej kuchni przygotować zupę pomidorową z tostami serowymi i efektami dzielimy się z naszymi czytelnikami publikując poniższy przepis. Dla ułatwienia, zupę pomidorową można także przygotować z wczorajszego rosołu – tutaj przepis na pomidorową z rosołu z wczoraj.
Wartość odżywcza zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa jest bardzo odżywczym daniem. Lecz wszystko zależy od użytych składników. Pomidorówka na bazie rosołu z udek kurczaka jest dość kaloryczną zupą.
Podana z tostami serowymi ma około 360 kcal (porcja 250ml zupy pomidorowej na udach z kurczaka i śmietanką 18% ma około 160 kcal plus 2 tosty na ciemnym pieczywie z plasterkiem sera tostowego mają łącznie 200 kcal).
Jedząc zupę pomidorową, dostarczamy organizmowi witaminy A, C, E, PP, B6 oraz kwas foliowy. Ponadto dzięki pomidorówce nasza dieta wzbogaca się o sód, potas, fosfor, selen, wapń i magnez.
Składniki odżywcze
4 servings per container
Serving Size1 porcje
Kalorie360
- Na porcję% Dzienna wartość *
- Tłuszcze
9g
14%
- Nasycone 4g 20%
- Cholesterol 23mg 8%
- Sód 754mg 32%
- Na porcję% Dzienna wartość *
- Węglowodany
48g
16%
- Błonnik 2g 8%
- Cukry 7g
- Białko 15g 30%
* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Najczęściej zadawane pytania przy gotowaniu zupy pomidorowej:
Zupę pomidorową od podstaw gotujemy około 45 minut. Jeśli przygotowujemy zupę pomidorową z bulionu, to do zagotowanego bulionu dodajemy przecier i śmietanę i gotujemy 3 minuty.
Zupę pomidorową robimy z rosołu z dodatkiem przecieru pomidorowego lub pasty pomidorowej i śmietany.
Zupę pomidorową można podawać z makaronem, lanym ciastem, ryżem lub jako krem z tostami serowymi.
Czysta zupa pomidorowa (sam wywar) ma około 150 kcal. Wszystko zależy jednak od tego na bazie jakiego rosołu jest przygotowana.
Tradycyjna zupa pomidorowa nie jest ani wegetariańska ani wegańska. Przygotowywana jest na bazie rosołu i zabielona jest śmietaną. Można jednak zrobić zupę pomidorową wegetariańską gotując bulion warzywny bez mięsa.
Zgadzam się w 100 % że to najlepsze połączenie 😀