Okonomiyaki to japoński przysmak, który spełni oczekiwania wszystkich miłośników kapusty pekińskiej. To ona odgrywa główną rolę w tym daniu, to na niej skupia się uwaga. Na okonomiyaki mówi się często “japońska pizza” gdyż pod pewnymi względami taką przypomina.
Potrawa wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, lecz obecnie jest bardzo popularna w całej Japonii. Jest plackiem z dodatkami, które mamy pod ręką. Przepisy na okonomiyaki uwzględniają też obecność takich dodatków, jak mięso, ryby czy owoce morza, czyli te produkty, z którymi kuchnia japońska jest kojarzona na całym świecie.
Ważnym składnikiem są tu również suszone kawałki tuńczyka, wykorzystywane jako swoista dekoracja tego dania. Dzięki temu zachwyca ono nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. A co z ciastem naleśnikowym. Powstaje ono z mąki pszennej i ziemniaczanej, połączonych z jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz orientalnymi przyprawami. Ciasto to łączy się z kapustą oraz innymi składnikami, a z powstałej w ten sposób masy tworzy się niewielkie placuszki smażone na patelni.
Odmian okonomiyaki jest tyle, ilu Japończyków je przyrządzających. Dlaczego? Wszystko wyjaśnia nazwa: okonomiyaki (jap. お好み焼き) znaczy po prostu „smaż co lubisz”. My przedstawimy nasz ulubiony przepis na okonomiyaki.
Okonomiyaki – sposób podania
Powstający z takich składników placek naleśnikowy można podawać na wiele sposobów. To tradycyjny japoński czyściciel lodówki, więc dodajemy do niego to co mamy pod ręką. Może to być boczek, pieczarki, owoce morza, warzywa, co tylko dusza zapragnie. Jak wspomniano na wstępie, tyle okonomiyaków ile kucharzy. Każdy z nas może zatem wybrać taką wersję tego dania, która bardziej odpowiada jego indywidualnym preferencjom. Zobacz również inne przepisy z kuchni azjatyckiej. Czytaj więcej o tej potrawie i jej historii na wikipedii.
wszędzie szukałam przepisu na japońską pizzę i wreszcie jest!!!
Nie słyszałam nigdy wcześniej o tym specjale!!! koniecznie musze spróbować bo brzmi bosko