Strona główna » Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz
Japońskie specjały. Okonomiyaki - smaż co lubisz

Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz

Okonomiyaki to japoński przysmak, który spełni oczekiwania wszystkich miłośników kapusty pekińskiej. To ona odgrywa główną rolę w tym daniu, to na niej skupia się uwaga. Na okonomiyaki mówi się często “japońska pizza” gdyż pod pewnymi względami taką przypomina.

Potrawa wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, lecz obecnie jest bardzo popularna w całej Japonii. Jest plackiem z dodatkami, które mamy pod ręką. Przepisy na okonomiyaki uwzględniają też obecność takich dodatków, jak mięso, ryby czy owoce morza, czyli te produkty, z którymi kuchnia japońska jest kojarzona na całym świecie.

Ważnym składnikiem są tu również suszone kawałki tuńczyka, wykorzystywane jako swoista dekoracja tego dania. Dzięki temu zachwyca ono nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. A co z ciastem naleśnikowym. Powstaje ono z mąki pszennej i ziemniaczanej, połączonych z jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz orientalnymi przyprawami. Ciasto to łączy się z kapustą oraz innymi składnikami, a z powstałej w ten sposób masy tworzy się niewielkie placuszki smażone na patelni.

Odmian okonomiyaki jest tyle, ilu Japończyków je przyrządzających. Dlaczego? Wszystko wyjaśnia nazwa: okonomiyaki (jap. お好み焼き) znaczy po prostu „smaż co lubisz”. My przedstawimy nasz ulubiony przepis na okonomiyaki.

Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PlackiKuchnia: JapońskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Okonomiyaki to japoński czyściciel lodówki. Do jego wykorzystania użyjemy to co mamy pod ręką. Stąd też jego nazwa, która znaczy “smaż co lubisz”

Składniki:

  • OKONOMIYAKI
  • 1/2 kapusty pekińskiej

  • 130 g mąki pszennej

  • 1 jajko rozmiar M

  • 150 ml bulionu

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 4 łyżki majonezu

  • Płatki wędzonego tuńczyka Katsuobushi

  • Pokruszone wodorosty Aonori

  • Cebula dymka (szczypior)

  • SOS OKONOMIYAKI
  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki octu

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka słodkiego wina

  • Sól do smaku

  • DODATKI DO OKONOMIYAKI
  • Boczek

  • Pieczarki

  • Owoce morza

  • Wszystko inne na co masz ochotę albo co masz w lodówce to czyściciel lodówki

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj drobno kapustę pekińską.
  • Przesiej mąkę i dodaj jajko, sól, cukier, sos sojowy i bulion. Wszystko wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Wymieszaj to razem z posiekaną kapustą.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż na rozgrzaną patelnię. Placek powinien mieć około 2cm. Podczas smażenia na pierwszej stronie wyłóż na niego swoje ulubione dodatki (np. boczek, pieczarki). Po około 5 minutach przełóż na drugą stronę i smaż z drugiej strony – coś na wzór grubego omletu.
  • Przygotuj sos okonomiyaki – wymieszaj dokładnie ketchup, sos sojowy, ocet, cukier i wino. dopraw solą do smaku.
  • Po usmażeniu placka, udekoruj go tuńczykiem bądź innymi ulubionymi składnikami. Polej sosem okonomiyaki i majonezem. Udekoruj posiekaną cebulką dymką i pokruszonymi wodorostami.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Okonomiyaki – sposób podania

Powstający z takich składników placek naleśnikowy można podawać na wiele sposobów. To tradycyjny japoński czyściciel lodówki, więc dodajemy do niego to co mamy pod ręką. Może to być boczek, pieczarki, owoce morza, warzywa, co tylko dusza zapragnie. Jak wspomniano na wstępie, tyle okonomiyaków ile kucharzy. Każdy z nas może zatem wybrać taką wersję tego dania, która bardziej odpowiada jego indywidualnym preferencjom. Zobacz również inne przepisy z kuchni azjatyckiej. Czytaj więcej o tej potrawie i jej historii na wikipedii.

2 komentarze

  1. japaneeee

    wszędzie szukałam przepisu na japońską pizzę i wreszcie jest!!!

  2. calineczka

    Nie słyszałam nigdy wcześniej o tym specjale!!! koniecznie musze spróbować bo brzmi bosko

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*