Strona główna » Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku
Jajochlebki Tosty francuskie smażone w jajku

Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku

Pyszne tosty maczane w jajku i usmażone na patelni. Rumiane i chrupiące chlebki, podawane na ciepło. Przypominają połączenie jajecznicy i kanapek. Wyśmienity pomysł na śniadanie, na odpowiednie rozpoczęcie dnia. W dodatku możemy udekorować je dowolnymi ulubionymi składnikami: szynką, kiełbasą, pomidorem i wiele innych. Oczywiście jest też możliwość serwowania tostów w wersji na słodko: z miodem, dżemem lub świeżymi owocami.

Jajochlebki Tosty francuskie smażone w jajku

5 od 13 osób
Autor: ProstePesto Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Tosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same lub z dodatkami. W wersji na słono lub na słodko.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa

  • 2 jajka swojskie

  • 4 plasterki boczku lub szynki

  • 1 pomidor

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia

  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać sól i czarny pieprz. Rozbić widelcem do jednolitej konsystencji.
  • Kromki pieczywa (może być chleb lub pokrojona bułka) obficie namoczyć w jajku i smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po kilka minut z każdej strony,do lekkiego przyrumienienia.
  • Usmażone tosty ułożyć na talerzyku i udekorować plasterkami szynki, pomidora oraz posiekanym szczypiorkiem.

Uwagi:

  • Tosty francuskie są pyszne także w wersji na słodko, z miodem lub powidłami. Jeśli chcesz je zrobić w tej wersji, nie dodawaj do jajek soli ani pieprzu.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*