Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku
Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku

Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku

Wytrawne tosty francuskie zanurzone w rozmąconym jajku i usmażone na patelni. Rumiane i chrupiące chlebki podawane na gorąco. Przypominają połączenie jajecznicy i kanapek. Możesz serwować je z dowolnymi ulubionymi dodatkami: szynką, kiełbasą, bekonem, pomidorami.

Tosty francuskie smażone w rozmąconym jajku

5 od 17 osób
Autor: ProstePesto Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Tosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same lub z dodatkami. W wersji na słono lub na słodko.

Składniki:

  • 1 ziarnista bułka

  • 1 rozmącone jajko + 1 łyżka mleka

  • 4 plasterki pieczonej karkówki, boczku lub szynki

  • 1 pomidor malinowy

  • liście sałaty ozdobnej

  • świeżo posiekany szczypiorek

  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia

  • szczypta soli i czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj mleko, sól i czarny pieprz. Rozbij widelcem ujednolicając konsystencję. Na patelni mocno rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego.
  • Pokrojoną bułkę z ziarnami lub kromki dowolnego pieczywa (może być chleb, bułka, bagietka) obficie namocz w rozmąconym jaju i usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni na rumiano.
  • W międzyczasie na osobnej patelni ułóż plastry pieczonej karkówki, boczku lub szynki i podsmaż przez kilka minut.

Uwagi:

  • Tosty francuskie są pyszne także w wersji na słodko, z miodem lub powidłami. Jeśli chcesz je zrobić w tej wersji, nie dodawaj do jajek soli ani pieprzu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*