Wytrawne tosty francuskie zanurzone w rozmąconym jajku i usmażone na patelni. Rumiane i chrupiące chlebki podawane na gorąco. Przypominają połączenie jajecznicy i kanapek. Możesz serwować je z dowolnymi ulubionymi dodatkami: szynką, kiełbasą, bekonem, pomidorami.
Tosty francuskie smażone w rozmąconym jajku
2
porcje10
min.10
min.210
kcalTosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same lub z dodatkami. W wersji na słono lub na słodko.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 ziarnista bułka
1 1 rozmącone jajko + 1 łyżka mleka
4 plasterki 4 pieczonej karkówki, boczku lub szynki
1 1 pomidor malinowy
liście sałaty ozdobnej
świeżo posiekany szczypiorek
50 ml 50 oleju rzepakowego do smażenia
szczypta szczypta soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj mleko, sól i czarny pieprz. Rozbij widelcem ujednolicając konsystencję. Na patelni mocno rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego.
- Pokrojoną bułkę z ziarnami lub kromki dowolnego pieczywa (może być chleb, bułka, bagietka) obficie namocz w rozmąconym jaju i usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni na rumiano.
- W międzyczasie na osobnej patelni ułóż plastry pieczonej karkówki, boczku lub szynki i podsmaż przez kilka minut.
Uwagi:
- Tosty francuskie są pyszne także w wersji na słodko, z miodem lub powidłami. Jeśli chcesz je zrobić w tej wersji, nie dodawaj do jajek soli ani pieprzu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Francuskie grzanki z pieca Croque MadameTosty francuskie ze słodkiej chałki
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie.
Tosty z ricottą, brzoskwinią i balsamiczną glazurą
Parówki z serem w cieście francuskim
Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi