Przepis | Strona główna | Dania główne | Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą
Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą

Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą

Jeśli tak jak ja uwielbiasz dania jednogarnkowe, ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Podczas przygotowywania leczo, używasz tylko i wyłącznie 1 garnka. Składniki dodajesz po kolei w odstępach czasu – i to cała filozofia ugotowania leczo.

Warto zwrócić uwagę na składniki których używacie do swojego paprykowego specjału. Szczególnie w przypadku boczku i kiełbasy – wybierzcie w sklepie te lepszej jakości, nieociekające tłuszczem. Dobra jakość mięsa, ma wpływ na smak Twojego leczo.

Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą

Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

150

kcal

Paprykowe leczo ze swojskim boczkiem i kiełbasą oraz pomidorami malinowymi. Podane z kawałkiem chrupiącej bagietki z masłem.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki

  • 1 cebula

  • 3 pomidory malinowe

  • 300 g boczku parzonego

  • 300 g kiełbasy

  • sól i pieprz

  • przyprawy opcjonalne: cukier trzcinowy, słodka papryka i chilli


Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz boczek pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka i delikatnie podsmażyć, mieszając co chwilę.
  • W między czasie paprykę pokroić na cienkie paski, a kiełbasę na plasterki. Paprykę i kiełbasę przełożyć do garnka z boczkiem i cebulką. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 – 25 minut.
  • Pomidory obrać ze skórki. W tym celu zanurzyć całego pomidora we wrzącej wodzie na niecałą minutę, po tym skórka zacznie odchodzić sama bez użycia noża. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
  • Gdy zauważymy że papryka zmiękła już wystarczająco (powinna być lekko rozpadająca się), dodajemy pomidory. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy również podkreślić smak niewielką ilością cukru trzcinowego, a także słodką i ostrą papryką wedle uznania.

Uwagi:

  • Propozycja podania: leczo podawać na gorąco z kawałkiem chrupiącej bagietki posmarowanej masłem pietruszkowym. Życzę smacznego!

3 komentarze

  1. uwielbiam leczo z czerwonej papryki

  2. leczo pycha! zniknęło wszystko w mgnieniu okaz

  3. Świetny przepis jednogarnkowy! zrobiłam w wersji bez chilli, żeby dzieci też zjadły. Wszystkim bardzo smakowało.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*