Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe
Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe

Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe

Kabanos – jedna z pyszniejszych kiełbasek, która stanowi przyjemną przegryzkę. Często pozwala zaspokoić pierwszy głód czy też jest elementem przekąski na każdej imprezie. Bohater wędzarni. Jego przygotowanie może stanowić także pierwsze kroki w wędzarnictwie.

Niestety, bardzo ciężko dostać prawdziwe kabanosy. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem na bazarze prawdziwe kabanosy (bo w sklepie nie widziałem ich nigdy). Podobnie jak z innymi wędlinami, coraz częściej zamiast dymu stosuje się sztuczne aromaty dymne. Zamiast wysokiej jakości mięsa stosuje się odpadki. Szkoda też czasu na prawidłowe wysuszenie kabanosa. Nie pozostaje więc nam nic innego jak samodzielnie uwędzić go we własnej wędzarni.

Wędzenie kabanosa jest banalnie proste. Może być pierwszym krokiem w przyswajaniu sztuki wędzenia. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego gotowania. Jest wręcz kiełbasą idealną na każde wędzenie.

Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wędzenie

2

godz. 

30

min.
Kalorie

320

kcal

Własne, domowe, wędzone kabanosy w niczym nie przypominają sklepowych. Poznaj nasz sprawdzony, prosty i szybki przepis na domowe wędzenie kabanosów. Z tym przepisem przygotujesz najlepsze na świecie kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej

  • 500 g karczku

  • 400 g chudego boczku

  • 400 g podgardla

  • 200 g wołowiny

  • 100 ml wody

  • 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin*

  • 30 g soli

  • 4 g saletry potasowej

  • jelita baranie


Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w kostkę około 5cm lub inną, aby łatwiej było później zmielić.
  • Kawałki mięsa dokładnie natrzyj solą i saletrą potasową i pekluj tak na sucho przez 24h w temperaturze 5-8C.
  • Po 24h chude mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa przez sito o średnicy 12mm a tłuste mięso zmiel przez sito o oczkach 8mm.
  • Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito o najmniejszych oczkach jakie posiadasz i dokładnie wyrób z wodą (lub bulionem jeśli masz) bardzo dokładnie, aż zauważysz że wyrabia się biały kleik.
  • Połącz mięso mielone wieprzowe z wołowym i dodaj przyprawy do kabanosów Browin* a następnie bardzo dokładnie wyrób na jednolitą masę aż będzie się samo odklejało od dłoni.
  • Przygotuj jelita baranie według zaleceń z opakowania.
  • Napełnij jelita farszem i powieś w przewiewnym miejscu do wyschnięcia przez około 2 godziny.
  • Rozpal wędzarnie i osusz ją wstępnym paleniem. Uzyskaj temperaturę 40-50C i włóż do wędzarni kabanosy. W takiej temperaturze należy wędzić, najlepiej na zrębkach czereśniowych, przez 2h.
  • Po dwóch godzinach wędzenia, podnieś temperaturę do 75C. W takiej temperaturze kabanosy powinny się przypiekać przez 30min.
  • Kabanosy można pozostawić na kilka dni do wyschnięcia w suchym miejscu lub spożywać bezpośrednio po wędzeniu.

Uwagi:

  • * Zamiast przyprawy do kabanosów Browin możesz użyć własnej mieszanki ziół: jałowiec, pieprz czarny, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i inne według upodobań.

Jeden komentarz

  1. Znakomity przepis dla osób uwielbiających swojskie mięsne smakołyki, bez konserwantów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*