Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pieczone szparagi owijane boczkiem
Pieczone szparagi owijane boczkiem

Pieczone szparagi owijane boczkiem

Przepyszna przekąska lub przystawka w postaci pieczonych szparagów w boczku. Delikatne łodyżki zielonych szparagów owinięte wędzonym, słonawym boczkiem tworzą wyborny smakołyk.

Pieczone szparagi owijane boczkiem

4 z 40 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: Śniadania i przekąskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Pieczone zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem, oprószone tartym parmezanem. Przystawka ze szparagami zachwyci każdego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 młodych zielonych szparagów

  • 200 g 200 boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach

  • 50 ml 50 oliwy z oliwek

  • 10 g 10 parmezanu tartego w płatki

  • sól morska i mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek.
  • Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane szparagi z boczkiem skrop oliwą z oliwek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiecz przez 15 minut. Po upieczeniu natychmiast oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posyp tartymi płatkami parmezanu.

Zestaw talerzy i Sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. Fantastyczna przekąska ze szparagami

  2. Znakomita przekąska

  3. ŚwinkaPeppa

    Najlepszy przepis dla miłośników boczku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*