Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pieczone szparagi owijane boczkiem
Pieczone szparagi owijane boczkiem

Pieczone szparagi owijane boczkiem

Przepyszna przekąska lub przystawka w postaci pieczonych szparagów w boczku. Delikatne łodyżki zielonych szparagów owinięte wędzonym, słonawym boczkiem tworzą wyborny smakołyk.

Pieczone szparagi owijane boczkiem

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: Śniadania i przekąskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Pieczone zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem, oprószone tartym parmezanem. Przystawka ze szparagami zachwyci każdego.

Składniki:

  • 500 g młodych zielonych szparagów

  • 200 g boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 10 g parmezanu tartego w płatki

  • sól morska i mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek.
  • Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane szparagi z boczkiem skrop oliwą z oliwek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiecz przez 15 minut. Po upieczeniu natychmiast oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posyp tartymi płatkami parmezanu.

3 komentarze

  1. Fantastyczna przekąska ze szparagami

  2. Znakomita przekąska

  3. ŚwinkaPeppa

    Najlepszy przepis dla miłośników boczku

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*