Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pieczone szparagi owijane boczkiem
Pieczone szparagi owijane boczkiem

Pieczone szparagi owijane boczkiem

Przepyszna przekąska lub przystawka w postaci pieczonych szparagów w boczku. Delikatne łodyżki zielonych szparagów owinięte wędzonym, słonawym boczkiem tworzą wyborny smakołyk.

Pieczone szparagi owijane boczkiem

5 od 33 osób
Autor: Paweł Clad Danie: Śniadania i przekąskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Pieczone zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem, oprószone tartym parmezanem. Przystawka ze szparagami zachwyci każdego.

Składniki:

  • 500 g młodych zielonych szparagów

  • 200 g boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 10 g parmezanu tartego w płatki

  • sól morska i mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek.
  • Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane szparagi z boczkiem skrop oliwą z oliwek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiecz przez 15 minut. Po upieczeniu natychmiast oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posyp tartymi płatkami parmezanu.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. Fantastyczna przekąska ze szparagami

  2. Znakomita przekąska

  3. ŚwinkaPeppa

    Najlepszy przepis dla miłośników boczku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image