Przepyszna przekąska lub przystawka w postaci pieczonych szparagów w boczku. Delikatne łodyżki zielonych szparagów owinięte wędzonym, słonawym boczkiem tworzą wyborny smakołyk.
Pieczone szparagi owijane boczkiem
Porcje
20
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
15
min.Kalorie
300
kcalPieczone zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem, oprószone tartym parmezanem. Przystawka ze szparagami zachwyci każdego.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 młodych zielonych szparagów
200 g 200 boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach
50 ml 50 oliwy z oliwek
10 g 10 parmezanu tartego w płatki
sól morska i mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek.
- Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane szparagi z boczkiem skrop oliwą z oliwek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiecz przez 15 minut. Po upieczeniu natychmiast oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posyp tartymi płatkami parmezanu.
Zestaw talerzy i Sztućców dla dzieci:
Uwagi:
- Wypróbuj także szparagi z szynką parmeńską
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Szparagi z szynką parmeńskąSzparagi w plastrach boczku
Schab pieczony w plastrach boczku
Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem
Suszone śliwki pieczone w plastrach boczku
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym
Fantastyczna przekąska ze szparagami
Znakomita przekąska
Najlepszy przepis dla miłośników boczku