Od tygodnia w osiedlowym warzywniaku pojawił się pierwszy rabarbar. Pomyślałam więc, aby upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem. Udało mi się wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru, spośród wielu zielonkawych – na najlepszy rabarbar trzeba jeszcze poczekać około 2 tygodnie, aż słońce mocniej go opali. Zarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom.
Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka dni (spokojnie jest to 5 dni), wystarczy blaszkę z ciastek przykryć ściereczką i przechowywać w wystudzonym piekarniku, taka metoda się u mnie sprawdza. Zobacz nasz doskonały przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – podsumowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem kawałków rabarbaru. Na wierzchu znajduje się obfita warstwa chrupiącej kruszonki, która dodaje tekstury i słodyczy. To ciasto jest idealnym połączeniem słodkiego i kwaśnego, tworząc wyjątkowy smakowy kontrast. Jego aromatyczny zapach cynamonu i rabarbaru rozchodzi się po całym domu, kusząc do skosztowania. Wizualnie jest atrakcyjne dzięki intensywnej, czerwonawo-zielonej barwie rabarbaru, która przełamuje się delikatnym złotem kruszonki. To doskonałe ciasto do podania na letnie przyjęcia, podczas których można cieszyć się owocowym smakiem rabarbaru w całej jego okazałości.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to doskonała propozycja na ciepłe dni, gdy rabarbar jest w pełnym sezonie, ale można je także przygotowywać przez cały rok, korzystając z mrożonego rabarbaru. Jest to wypiek, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz chciał spróbować go jeszcze raz.
Za długi czas wyrastania
To jest najlepsze ciasto z rabarbarem jakie w życiu jadłam. Dziękuję ❤️❤️
Ale jak to tak bez obierania rabarbaru ze skórki?
Nie czuć łyka w końcowym produkcie? 🙂
Zrobiłem już kilka razy i jest OK !! Żona zabrała do pracy , zostało zjedzone momet i każdy chciał przepis !! Dzisiaj robię z dodatkiem truskawek !!!
Ciasto najwyżej półki, jak dla mnie czaso i pracy chłonne ale wartuje bo efekt wyborny. Brawo i czekam na więcej 🫶
Ciasto super, jednak na takie wymiary blaszki połowa ciasta mi się wylała 😀 jednak nie zniechęca mnie to, podejme kolejną próbę 😀
Witam w ilu stopniach piec ciasto bez termoobiegu i czy góra-dół czy sam dół ? I jak długo oczywiście ? Pozdrawiam
Super przepis, chyba mój ulubiony 🙂 jak się cieszę, ze na niego wpadłam… Wszyscy są pod wrażeniem…
Może Pani podpowie mi co robię nie tak? Przetestowałam już chyba wszystkie przepisy na drożdżowe i za każdym razem po upieczeniu to samo- boki wyrośnięte, dół zapadnięty do granic możliwości… Dodam tylko, że trzymam się skrupulatnie przepisu, składniki zawsze świeże, dobrej jakości. Sprawdziłam różne techniki, do nagrzanego/zimnego piekarnika, jajka ubite lub tylko wymieszane, podwójne lub nawet potrójne wyrastanie ciasta, owoce od razu/ po wyrośnięciu i wciąż to samo… Proszę o poradę bo zaczyna się sezon na owoce i kolejnego z zakalcem nie przeżyję 😥
Jeśli wszystko inne jest ok, to proszę spróbować posmarować brzegi formy masłem. Często ciasto drożdżowe “wspina” się po brzegach jak wyrasta. Proszę też próbować wypiekać bez termoobiegu.
Ciasto wyszło wybitne 🙂
Swietny przepis.Juz po raz piaty tego lata upieklem i za kazdym razem rownie dobry.
Rewelacja!
Placek wyśmienity.Owoce nie wpadają do ciasta.Dziś przeczytałam przepis i dziś upiekłam.Naprawdę warto.Palce lizać.