Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Od tygodnia w osiedlowym warzywniaku pojawił się pierwszy rabarbar. Pomyślałam więc, aby upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem. Udało mi się wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru, spośród wielu zielonkawych – na najlepszy rabarbar trzeba jeszcze poczekać około 2 tygodnie, aż słońce mocniej go opali. Zarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom.

Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka dni (spokojnie jest to 5 dni), wystarczy blaszkę z ciastek przykryć ściereczką i przechowywać w wystudzonym piekarniku, taka metoda się u mnie sprawdza. Zobacz nasz doskonały przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Drożdżowe ciasto rabarbarowe z maślaną kruszonką

4 z 100 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

335

kcal

Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Puchate drożdżowe ciasto z czerwoniutkim rabarbarem i kruszonką. Słodycz zrównoważona kwaskowatymi łodygami rabarbaru.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 550 g 550 mąki pszennej

  • 50 g 50 świeżych drożdży babuni

  • 250 ml 250 ciepłego mleka (ale nie gorącego)

  • 200 g 200 zwykłego cukru

  • 2 łyżki 2 cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 3 jajka swojskie, ściółkowe

  • 130 g 130 masła roztopionego, ostudzonego

  • KRUSZONKA
  • 120 g 120 schłodzonego masła

  • 100 g 100 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 180 g 180 mąki pszennej

  • PONADTO
  • 500 g 500 rabarbaru dojrzałego, czerwoniutkiego

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • W dużym kubku przygotuj zaczyn drożdżowy ze świeżych drożdży. Do kubka wkrusz palcami świeże drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru i zalej połową ciepłego mleka z przepisu. Roztwór wymieszaj i rozetrzyj łyżką, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce pod przykryciem bawełnianej ścierki (w tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość ku górze kubka)
  • Mąkę przesiej przez sito wprost do misy, dodaj pozostałą ilość cukru oraz cukier waniliowy. Suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • W kopce mąki i cukru uformuj dołeczek. Całe jajka bez podziału na białka i żółtka roztrzep do ujednolicenia rózgą kuchenną i przelej je do dołeczka. Wlej także resztę ciepłego mleka, aktywny drożdżowy zaczyn, płynne masło. Początkowo wymieszaj masę łyżką, a później przez chwilę dłonią. Ciasto będzie bardzo rzadkie, takie ma być. Misę z ciastem okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę, w tym czasie powinno wyrosnąć.
  • Przygotuj blaszkę o wymiarach 35 x 25 centymetrów, wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagnieć raz jeszcze dłonią i przełóż na blaszkę rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Blaszkę z ciastem ponownie okryj ściereczką, okryj ścierką i pozwól wyrosnąć mu przez godzinę w cieple.
  • RABARBAR I KRUSZONKA
  • Rabarbar umyj i odkrój rozgałęzienie łodyg. Nie obieraj łodyżek rabarbaru, pokrój je tylko w 1 centymetrowe kawałki. Jeśli chcesz możesz dorzucić też kilka truskawek.
  • Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wsyp pozostałe składniki kruszonki (mąka, cukier i cukier waniliowy) po czym dłońmi zagnieć sypiącą się kruszonkę przypominającą niewielkie bryłki.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 stopni na termoobieg. Na blaszce z wyrośniętym ciastem drożdżowym ułóż cząstki rabarbaru, przykryj je kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz 45 – 50 minut, aż kruszonka zacznie delikatnie się rumienić.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu wystygnąć i odparować wilgoć przez około 1 godzinę. Po tym czasie pokrój na kawałki i oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito. Po wystudzeniu przechowuj pod przykryciem zapobiegającym nadmiernemu wysychaniu ciasta.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Uwagi:

  • Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzi się czerwona porzeczka lub truskawki albo połączenie rabarbaru z truskawką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

13 komentarzy

  1. Za długi czas wyrastania

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*