Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Kluski śląskie z dziurką
Kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie z dziurką

Kto z nas nie kocha klusek śląskich? Królują na niedzielnych stołach, przyjęciach okolicznościowych, chrzcinach, komuniach, weselach i stypach. Pierwsze znikają z każdego biesiadnego stołu. CO takiego mają kluski śląskie z dziurką, że są tak przez nas kochane?

W sklepach można już kupić całkiem przyzwoite kluski śląskie. Dlatego nie wstydźmy się kupowania ich. Jednak gdy chcemy przygotować wyjątkowy polski obiad to warto zrobić je samemu. Polecamy nasz przepis, sprawdzony wielokrotnie i od pokoleń. Kluski z tego przepisu wychodzą u nas zawsze i bez wahania możemy go rekomendować.

Kluski śląskie z dziurką

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: KluskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

40

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Jak kluski śląskie to koniecznie z dziurką. Dziurka łapie sos i przez to kluski z dziurką są tak pyszne. Poznaj nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 1,4kg przed obraniem)

  • 200 g mąki ziemniaczanej / skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko rozmiar L

  • 3 łyżeczki płaskie soli (jedna do gotowania ziemniaków, jedna do ciasta na kluski, jedna do wody do gotowania klusek)


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka). Po ugotowaniu odcedzić.
  • Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce zaraz po ugotowaniu i pozostawić w otwartym garnku aż odparują i wystygną.
  • Wyłożyć masę ziemniaczaną na stolnicę, uformować w okrąg, zaznaczyć na nim krzyż i odkroić równą ćwiartkę. Ćwiartkę tą odsunąć i w jej miejsce wsypać skrobie ziemniaczaną. W odkrojonej ćwiartce zrobić to samo. Z doświadczenia na ok. 1 kg ziemniaków po ugotowaniu przypada 200 g skrobi ziemniaczanej.
  • Całość połączyć w jedno, dodać jajko i 1 płaską łyżeczkę soli i dokładnie urobić na gładkie, aksamitne ciasto. W razie potrzeby można podsypać dodatkowo mąką ziemniaczaną, jeśli ciasto jest za rzadkie.
  • Po wyrobieniu ciasta odkrawać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego lub pestki awokado. Uformować w ręce równą i gładką kulkę, rozpłaszczyć na stolnicy na grubość około 2 centymetra i średnicę około 4 cm a w środku zrobić palcem dziurkę na około połowę głębokości. Tak formować kluski aż do końca ciasta. Z 1 kilograma ziemniaków i 200g mąki ziemniaczanej powstaje około 50 klusek.
  • Kluski można mrozić albo od razu gotować. Jeśli chcemy je mrozić róbmy to w zamrażarce na ściereczce, aby się ze sobą nie stykały bo się skleją. Jeśli gotujemy je od razu to musimy zagotować wodę w garnku z 1 płaską łyżeczką soli. Gdy woda zagotuje się to zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy kluski. Nie wszystkie od razu, po kolei, ja wkładam około 12 klusek na raz. Po włożeniu do wody odczekujemy aż kluski wypłyną a po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną partię.

Uwagi:

  • Podczas gotowania klusek starajmy się, aby woda nie wrzała bardzo. To ma być lekkie pyrkanie. Dzięki temu kluski będą aksamitne. Gotowanie w zbyt mocno wrzącej wodzie może sprawić, że kluski będą nieładne i poszarpane

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*