Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Żurek z tłuczonymi ziemniakami
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Żurek na bogato z puree ziemniaczanym, swojską białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Żur na zakwasie, bardzo aromatyczny, czosnkowy z nutą majeranku. Najlepiej ugotować od razu w dużym garnku, na jednej porcji na pewno się nie skończy i chętnie sięgniesz po dokładkę. Żurek to tradycyjna polska zupa która ma wielu miłośników, nie znam nikogo kto za żurkiem nie przepada. Sekretem najlepszego żurku jest zakwas, najlepiej samodzielnie przygotuj zakwas na żurek, zakup swojski zakwas na ryneczku lub sięgnij po sklepowy zakwas z dobrym składem. Moim ulubionym jest BIO Żur od Piskorka, jednak nie jestem pewna czy można go kupić na terenie całej Polski. Żurek od Piskorka jest idealnie czosnkowy, dosłownie najlepszy.

Żurek z puree ziemniaczanym, białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z puree ziemniaczanym, białą kiełbasą i jajkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

350

kcal

Najlepszy przepis na polski żur na zakwasie. Żurek serwowany z tłuczonymi ziemniaczkami, białą kiełbasą i jajkiem na twardo.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • WYWAR NA WĘDZONCE
  • 1 większy płat 1 żeberek wędzonych

  • 5 ząbków 5 czosnku

  • 3 3 marchewki

  • 1 1 pietruszka

  • żółta cebula

  • kawałek pora

  • kawałek selera

  • 3 3 liście laurowe

  • 3 3 ziela angielskie

  • ŻUREK
  • 1 butelka 1 żuru na zakwasie

  • 3 łyżki 3 suszonego majeranku

  • 8 8 jajek ugotowanych na twardo

  • 8 8 ugotowanych białych kiełbas

  • 1,5 kg 1,5 ugotowanych ziemniaków

  • 3 łyżki 3 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 3 czubate łyżeczki 3 masła

  • sól i zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • BULION NA WĘDZONCE
  • Przygotowanie przepisu rozpocznij od ugotowania aromatycznego bulionu przygotowanego na wędzonce z dużą ilością jarzyn. Do dużego garnka włóż płat wędzonych żeberek, wszystkie warzywa (marchwi, pietruszki i selera nie musisz obierać ze skórki, pozostałe jarzyny obierz). Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej 1,5 litrami chłodnej wody.
  • Bulion gotuj pod przykryciem na malutkim płomieniu przez 2 godziny. W między czasie wyłów szumowiny, dopełnij ubytek wody wrzątkiem.
  • Ugotowany wywar przecedź przez sitko uzyskując klarowną formę bulionu.
  • ŻUREK
  • Do gorącego bulionu wlej całą butelkę żuru na zakwasie, moim ulubionym żurkiem jest Bio Żur na zakwasie od Piskorka, jest niezastąpiony. Możesz też sięgnąć po swojski żurek na zakwasie. Zagotuj zupę 2-3 minut, aż żurek zagęści się. Na końcu dopraw suszonym majerankiem, solą i pieprzem.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Białe kiełbasy ugotuj we wrzątku i obierz z ewentualnych błonek. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź z wody, potraktuj tłuczkiem do ziemniaków łącząc je ze śmietaną i masłem.
  • Do talerzy nałóż wszystkie przygotowane dodatki, chochelką nałóż gorący żurek. Zajadaj ze smakiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*