Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Mizeria z zielonych ogórków z gęstą śmietaną
Mizeria z zielonych ogórków z gęstą śmietaną

Mizeria z zielonych ogórków z gęstą śmietaną

Mizeria to surówka ze świeżych, surowych plastrów ogórka i śmietanowego sosu z zieleniną. Najpyszniejsza w sezonie na młode ogórki gruntowe, jednak z długich ogórków całorocznych też wyjdzie smakowita. Ogórkowa mizeria to sałatka bez której tradycyjny polski obiad nie istnieje. Nie może jej zabraknąć w kompozycji dania z kotletem schabowym i ziemniakami.

Mizeria z zielonych ogórków z koperkiem i szczypiorkiem

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

55

kcal

Mizeria ze świeżych plasterków ogórka ze śmietaną i zieleniną. Sałatka ogórkowa bez której prawdziwy polski obiad nie istnieje.

Składniki:

  • 3 długie ogórki

  • 200 g gęstej śmietany 12 %

  • garść posiekanego szczypiorku

  • garść posiekanego koperku

  • 30 ml soku z cytryny

  • sól morska, cukier, grubo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz cienko ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój je ostrym nożem na cienkie plasterki lub zetrzyj na gilotynie do talarków.
  • Do kubeczka za śmietaną wlej sok z cytryny, dodaj posiekaną świeżą zieleninę oraz przyprawy. Sos dokładnie wymieszaj, spróbuj czy smak jest satysfakcjonujący. Jeśli czegoś brakuje, dodaj więcej soli morskiej, odrobinę cukru i więcej pieprzu.
  • Sos śmietanowy wlej do misy z pokrojonymi ogórkami. Wymieszaj dokładnie rozprowadzając go po plasterkach ogórków.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*