Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Malinowa chmurka
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka- jest to bardzo popularne ciasto składające się z 4 warstw: ciasta kruchego, galaretki z malin, kremowej masy śmietankowej i chrupiącej bezy. Jest orzeźwiające, w sam raz na letnie dni. Ponadto jest lekkie i pyszne. Malinowa chmurka jest bardzo czasochłonnym ciastem, lecz żeby nie spędzać w kuchni zbyt wiele czasu kruche ciasto i bezę można przygotować dzień wcześniej. Te składniki bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Jest to idealne połączenie kwaśnych malin z słodką bezą. W całości bardzo dobrze się prezentuje i jest idealnym rozwiązaniem na każdą okazję. Występować może również w wersji na herbatnikach czy krakersach.

Malinowa chmurka

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelników Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Pieczenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

Malinowa Chmurka to proste ciasto ale wyjątkowo pracochłonne. Z czasami stygnięcia piecze się je nierzadko dwa dni. Ale warto bo jest pyszne.

Składniki:

  • Warstwa 1 – ciasto kruche:
  • 3 żółtka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g masła

  • 30 g cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • Warstwa 2 – masa malinowa:
  • 500 g malin – świeżych lub mrożonych

  • 3 galaretki malinowe

  • 850 ml wrzącej wody (lub inna ilość według wskazań z galaretek)

  • Warstwa 3 – krem śmietankowy:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • Warstwa 4 – beza:
  • 3 białka

  • 150 g cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 50 g płatków migdałowych

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

  • Przed przystąpieniem do robienia ciasta należy pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem do momentu, aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Trzy galaretki malinowe należy rozpuścić we wrzącej wodzie, wrzucić maliny (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej) i mieszać i wystudzić. Całość odłożyć do lodówki, aby galaretka zaczęła tężeć.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciastem z lodówki wyłożyć dno foremki i nakłuć widelcem.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C i piec przez około 15 minut do zezłocenia. Ciasto wyjąć i ostudzić.
  • Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i całość włożyć do lodówki.
  • Należy przygotować krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać stopniowo serek mascarpone i miksować do uzyskania jednolitego kremu, jednak nie za długo, aby masa się nie zważyła. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę i całość dać do lodówki.
  • Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dalej miksując stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać.
  • Gotową bezę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę i posypać płatkami migdałowymi.
  • Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzać piekarnik do 180C (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika.
  • Bezę wyjąć, usunąć papier ze spodu i ułożyć bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc by masy stężały.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*