Przepis | Strona główna | Dania główne | Chaczapuri Adżarskie z serem i jajkiem
Chaczapuri Adżarskie z serem i jajkiem

Chaczapuri Adżarskie z serem i jajkiem

Gruziński chlebek w kształcie łódeczki wypełnionej nadzieniem z kilku rodzajów sera i półpłynnym żółtkiem. Adżarskie chaczapuri to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni gruzińskiej. Chaczapuri występuje w kilku odmianach (adżaruli, imeruli, megruli, osuri) różniących się recepturą i wyglądem w zależności od regionu w którym się je przygotowuje. Wszystkie wariacje chaczapuri łączy zawartość sera i podstawa w formie drożdżowego wypieku.

Ciasto chaczapuri adżaruli przypomina ciasto na pizzę, jednak nieco bardziej puszyste i pękate. Nie bez powodu danie jest nazywane gruzińską pizzą. Rumiane i wyrośnięte ciasto z dodatkiem drożdży z serowym, rozpływającym się nadzieniem i żółtkiem.

Chaczapuri gruziński chlebek z serem i jajkiem

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: GruzińskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Gruzińskie chaczapuri adżaruli. Łódeczki z ciasta drożdżowego zapieczone z nadzieniem serowym i jajkiem. Gruziński chlebek z 3 rodzajami sera.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 300 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 200 ml letniego mleka

  • 50 ml letniej wody

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • NADZIENIE
  • 100 g sera feta

  • 125 g białej mozzarelli z zalewy

  • 100 g cheddar lub żółtej mozzarelli

  • 30 g kwaśnej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 30 g zimnego, twardego masła

  • 4 żółtka jaj


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • W 100 ml letniego mleka rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszone świeże drożdże. Rozmieszaj płyn łyżką doprowadzając do rozpłynięcia drożdży. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rosnąć.
  • Na stolnicę wysyp pozostałą mąkę pszenną i wymieszaj ją z łyżeczką soli. W kopce suchych składników uformuj dołeczek, i wlewaj do niego stopniowo pozostałe mleko (100 ml), wodę, olej i aktywny drożdżowy rozczyn.
  • Przez kilka minut zagniataj elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż je do misy, okryj ścierką kuchenną i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym ciasto podziel na 3 kulki, odstaw je na stolnicę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
  • NADZIENIE SEROWE
  • Fetę pokrój w drobną kostkę lub pokrusz w palcach. Białą mozzarellę oraz żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie sery przełóż do miski i wymieszaj z kwaśną śmietaną i łyżką mąki.
  • Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na owal grubości 4 mm. Na środek nałóż przygotowane nadzienie serowe. Natychmiast brzegi ciasta zwiń i zagnij delikatnie do środka formując łódkę, uniemożliwiając tym samym wypłynięcie nadzienia.
  • Chaczapuri ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 220 stopni grzanie góra, dół lub 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto musi się przypiec i delikatnie zarumienić, obserwuj je podczas pieczenia.
  • Po tym czasie wyjmij z piekarnika, do każdej łódeczki wbij żółtko i połóż maleńką kosteczkę zimnego masła. Wstaw do piekarnika na kolejne około 3 minuty do uzyskania pożądanej konsystencji jajka (półpłynne żółtko).

Uwagi:

  • W tradycyjnym nadzieniu chaczapuri używa się sera koziego, możesz zastąpić nim jeden z serów podanych w przepisie.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*