Gołąbki bez zawijania to pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki pokrywają się z tradycyjnymi gołąbkami, jedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować już w półtorej godziny.
Czy jednak są to prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi o to, aby farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą). Więc to może bardziej chwyt marketingowy tego dania i może strażnicy czystości kuchni polskiej będą mieć swoje trzy grosze do powiedzenia, jednak smak broni się sam. Czy będziemy nazywać je gołąbkami bez zawijania czy też mielonymi z kapustą – smakują zawsze rewelacyjnie i do wypróbowania tego prostego przepisu zapraszamy.