Przepis | Strona główna | Dania główne | Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki pokrywają się z tradycyjnymi gołąbkami, jedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować już w półtorej godziny.

Czy jednak są to prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi o to, aby farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą). Więc to może bardziej chwyt marketingowy tego dania i może strażnicy czystości kuchni polskiej będą mieć swoje trzy grosze do powiedzenia, jednak smak broni się sam. Czy będziemy nazywać je gołąbkami bez zawijania czy też mielonymi z kapustą – smakują zawsze rewelacyjnie i do wypróbowania tego prostego przepisu zapraszamy.

Gołąbki bez zawijania

5 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: GołąbkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Wypróbuj nasz sprawdzony i bardzo prosty przepis na gołąbki bez zawijania. Zasmakują każdemu amatorowi gołąbków oraz miłośnikom klopsików.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na gołąbki
  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej łopatka ale może być też karkówka lub szynka)

  • 500 g 500 białej kapusty (młoda lub stara) ewentualnie kapusta włoska

  • 1 1 duża cebula

  • 1 1 jajko rozmiar L

  • 100 g 100 ryżu (1 woreczek)

  • 1 łyżeczka 1 płaska soli

  • 1 łyżeczka 1 płaska pieprzu

  • olej do usmażenia cebuli

  • olej do podsmażenia gołąbkowych kotletów

  • ewentualnie bułka tarta jeśli gołąbki wyjdą zbyt wodniste

  • Na sos pomidorowy
  • 500 ml 500 bulionu lub wody

  • 500 ml 500 passaty pomidorowej

  • 2 łyżki 2 płaskie ziół prowansalskich lub bazylia i oregano

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 śmietany kremówki


Sposób przygotowania:

  • Kapustę zetrzeć na tarce bądź też rozdrobnić w melakserze
  • Pokrojoną kapustę wrzucić do gotującej się wody, zamieszać, zaczekać aż ponownie zagotuje się, odcedzić i wystudzić.
  • Cebulę pokroić w drobne kostki i zeszklić na patelni na oleju.
  • Wszystkie składniki czyli kapustę, cebulę, jajko, surowy ryż, sól i pieprz dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj zgrabne klopsiki. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz zagęścić bułką tartą. Uformowane klopsiki krótko podsmaż na patelni na oleju.
  • Ułóż klopsiki na brytfance z zachowaniem odstępów.
  • Wszystkie składniki na sos czyli bulion, passatę, zioła, cukier i śmietanę wymieszać oraz doprowadzić do wrzenia.
  • Klopsiki w brytfannie zalej przygotowanym sosem tak aby były zakryte i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170C i piecz bez przykrycia przez 1h

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*