Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska obejmuje wszystkie tradycje kulinarne regionów współczesnej Belgii. Słynie z tego, że Belgowie lubią jeść dużo i dobrze oraz z przepysznych ryb i owoców morza, których spożywają ogromne ilości. Kuchnia ta często porównywana jest do kuchni francuskiej, jednak w kuchni tej zachowano wiele potraw, które należały do starych dań narodowych Flamandów lub Walonów. Jest różnorodna i mało znana, a przez wielu uważana za monotonną i nudną. Charakteryzuje się dużą ilością potraw mięsnych i rybnych. W kuchni belgijskiej jada się pożywne śniadania, którym głównym składnikiem jest chleb. Najpopularniejszym daniem w Belgii jest tradycyjna zupa potage belge, która przygotowywana jest z wołowiny i czerwonej kapusty, a dodatkiem do niej jest również cebula, czosnek, jabłko, ziemniaki i masło. Zupa ta wspaniale rozgrzewa. Kolejną wartą uwagi potrawą jest waterzooi, czyli gęsta zupa określana jako gulasz, którą przyrządza się z ryb, warzyw i ziół.

Przed spożyciem miesza się ją z żółtkami i doprawia śmietaną. Do jej przygotowania można użyć również kurczaka lub królika. Najlepiej smakuje ze świeżą i chrupiącą bagietką. Za luksusową wersję tej zupy uważa się tą z homarem i turbotem. Królami belgijskich stołów są oczywiście mule, które podaje się na różne sposoby. Tradycyjną potrawą są mule z frytkami. Jednak najbardziej znanymi i popularnymi przysmakami belgijskimi są oczywiście frytki i gofry. Gofry są aromatyczne, maślane i co najważniejsze podawane bez dodatków. Sprzedawane są w powszechnych w Belgii budkach z jedzeniem. Jeżeli chodzi o frytki to są w belgijskiej kuchni najlepsze na świecie i bardzo często spożywane. Można powiedzieć, że powstały właśnie dzięki Belgom w XV wieku. Frytki te wyróżnia nieregularny kształt i znacznie większa grubość od popularnych w Polsce frytek. Smażone są dwukrotnie na tłuszczu zwierzęcym dzięki czemu mają oryginalny smak i chrupkość. Najczęściej serwowane są z dużą ilością majonezu i przeróżnymi sosami. Za narodową potrawę Belgów uznaje się frytki z omułkami.

W kuchni belgijskiej tradycją jest również warzenie mocnego piwa, które ma od 6 do 9 procent. Belgowie oferują piwo w około 600 wariantach, więc każdy znajdzie na pewno coś dla siebie. Współcześnie według statystyk wypijają aż 100 l piwa rocznie. Ważnym elementem kultury picia piwa jest fakt, że musi ono być podane w odpowiednim kuflu. Imw Belgii istnieją takie gatunki piwa m, które podaje się w ekstrawagancki sposób lub w niezwykle wykwintnych kuflach. Ponadto trzeba zaznaczyć, że piwo dodawane jest również do wielu potraw mięsnych, aby było kruche, rybnych ponieważ dodaje im aromatu i warzywnych dla odrobiny goryczy. Przykładem jest potrawa o nazwie stoofvlees, czyli połączenie wieprzowiny i wołowiny, które są powoli gotowane w ciemnym belgijskim piwie. Ciekawostką jest fakt, że piwo jest wytwarzane przez zakonników w klasztorach, którzy strzegą swoich receptur jak skarbu. Piwo produkowane jest w browarach w całym kraju. W każdym lokalu, który dba o swoją renomę klientowi podaje się piwo warzone w wybranym przez niego browarze.