Kuchnia indonezyjska słynie głównie z aromatycznych miejscowych przypraw, które nadają potrawom niezwykły i charakterystyczny smak. Opiera się głównie na ryżu z dodatkiem mięsa, ryb, owoców morza i mleka kokosowego. Jest to jedna z najostrzejszych kuchni całego świata obok kuchni tajskiej, ponieważ bazuje na ostrych papryczkach chilli, mleku kokosowym i słodkim sosie sojowym.
Popularny jest w niej sos sambal wykonywany na bazie chilli, który jest bardzo pikantny i dodawany niemal do każdej potrawy. Kuchnia indonezyjska kształtowała się przez wiele wieków i miała na nią wpływ bogata historia kraju i obce kultury, które przybywały na archipelag. Nawiązuje do kuchni chińskiej, portugalskiej czy holenderskiej. Można powiedzieć, że jest to kuchnia wielu regionów, która wyróżnia się niecodziennymi połączeniami smakowymi, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują np. słonego i słodkiego. W tej kuchni fajne jest to, że jedno danie może mieć kilkadziesiąt wersji, w zależności od tego w którym obszarze kraju będziemy się znajdować. Najbardziej popularnym daniem a zarazem ciekawym, które możemy znaleźć w Indonezji jest Nasi Campur, czyli ryż z dodatkami jakie same sobie dobierzemy. Na stole znajdują się różne składniki do wyboru m. in. kurczak, ryby, warzywa, jajka, orzeszki, pasta krewetkowa czy popularny sambal, które dodajemy na talerz na którym znajduje się już ryż. Kolejną legendarną potrawą, która jest godna uwagi jest wołowy Rendang, czyli mięso gotowane w mleku kokosowym z przyprawami takimi jak: cynamon, anyż, kardamon, suszone chilli, czosnek i szalotka. Tradycyjnie gotuje się go nawet 8 godzin. Potrawa ta jest ceniona za swój bogaty i ziołowy smak.
Ostatnią a zarazem równie powszechna potrawą w Indonezji jest Nasi Goreng czyli smażony ryż z dodatkiem warzyw, jajka i oczywiście słynnego sosu chilli. Indonezyjska filozofia głosi, że ma być ostro oraz słodko i głównie z tego słynie. W kuchni indonezyjskiej uważa się, że jeżeli jakaś potrawa jest nieostra to znaczu, że jest niesmaczna.