Kuchnia Izraelska to tradycyjna kuchnia Izraela łączy w sobie elementy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej, pomysły czerpiąc nawet z kuchni Dalekiego Wschodu. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata, a to z powodu obecności bardzo dużej ilości owoców, warzyw oraz naturalnych,roślinnych tłuszczy. Ze względu na położenie geograficzne Izraela, jego tradycyjna kuchnia stanowi swego rodzaju mieszankę smaków żydowskich i arabskich.
Typowe izraelskie śniadanie składa się z dużej ilości pokrojonych świeżych warzyw (np. pomidory, papryka, cebula, ogórek) i owoców (np. jabłka, pomarańcze, melony), chleba, jajek (np. jajecznica, jajka gotowane lub sadzone), nabiału (np. sery białe i żółte, jogurty, maślanka), zimnych sałatek, soków, herbaty i kawy. Zazwyczaj nie zawiera mięsa. Ważną częścią pożywienia są przystawki m. in.puree z pieczonego bakłażana,krokiety z pszenicy bulgur i siekanego mięsa z dodatkiem cebuli i orzeszków piniowych lub same oliwki, sałatka izraelska, miska marynowanych warzyw, chleb pita lub hummus.
Dania gotowe i fast foody są rzadkością. Bez względu na to, w którym mieście Izraela się znajdziemy, na każdym rogu ulicy dostaniemy świeże bajgle, słodkie wypieki z cynamonem i kultową baklawę, czyli cieniutkie ciasto filo przekładane orzeszkami (głównie pistacjami), cukrem, miodem i migdałami. Głównymi cechami rozpoznawalnymi kuchnię izraelską jest słynny falafel, czyli smażone kulki z bobu albo cieciorki, najczęściej podawane w picie, czyli arabskim chlebie z kieszonką. A także hummus- gęsty krem z ciecierzycy, z dodatkiem przypraw i gęstej sezamowej pasty.
W Izraelu bardzo popularne są targi i stoiska, na których dostaniemy różnorodne warzywa i owoce. Rosną również ogromne ilości pomarańczy, bananów, jabłek, granatów, mango, kaki i wiele innych składników stosowanych w kuchni izraelskiej. Znajdziemy też zioła, papryki i kalafiory.
Kuchnia izraelska jest bardzo interesująca. Z jednej strony kusi nieznanymi aromatami rodem z Bliskiego Wschodu, a z drugiej operuje na składnikach bardzo łatwo dostępnych w sklepach. To raj dla wegetarian czy też wegan.To zlepek wielu kuchni, wielu kultur i wielu smaków.