Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia peruwiańska

Kuchnia peruwiańska

Kuchnia peruwiańska jest to ogół tradycji kulinarnych Peru, które wywodzą swe korzenie z tradycji ludów andyjskich oraz kuchni europejskich. Wykazuje duże zróżnicowanie terytorialne. Charakteryzuje się kilkoma tysiącami odmian ziemniaków, które są najpopularniejszym składnikiem potraw. W kuchni peruwiańskiej są ziemniaki żółte, czyli papa amarilla i słodkie camote. Zazwyczaj podawane są smażone lub pieczone, faszerowane mięsem, jajkami, cebulą lub polane sosem. Ponadto słynie z owoców i warzyw, owoców morza, ryb i mięs, różnej odmiany kukurydzy oraz z żółtej ostrej papryczki aji. Mięso odgrywa ważną rolę w kuchni peruwiańskiej, a rodzaj spożywanego mięsa jest uzależniony od położenia i regionu. Klasycznym daniem mięsnym w Peru jest Ají de gallina, czyli kurczak z żółtą ostrą papryczką, podawany ze sporą porcją ryżu lub z pieczywem w formie kanapki. Kolejną propozycją jest cuy, czyli świnka morska, którą podaje się w restauracjach grillowaną lub pieczoną. Danie to jest popularne głównie w regionach górskich. Trzeba zaznaczyć, że w Peru świnki morskie są traktowane jako trzoda chlewna a nie jako zwierzątko domowe. Kolejną propozycją są alpaka i lama. Ich mięso stawiane jest na równi z japońską wołowiną Kobe. Podawana jest w formie steku z sałatką, ryżem i ziemniakami. Trzeba przyznać, że ich mięso jest bardzo miękkie, a smakiem przypominają miks cielęciny i wołowiny. Na uwagę zasługuje jeszcze anticucho, czyli szaszłyk przyrządzany z serc wołowych, który marynowany jest w paście z chili, kminku, piwa i octu, a następnie jest grillowany na dużym ogniu. Obecnie dostępny jest wszędzie od dobrych restauracji po uliczne grille. Najpopularniejszą potrawą i królem wszystkich dań w Peru jest ceviche, które składa się zawsze z kawałków świeżej ryby zamarynowanej krótko w soku z cytryny, dzięki czemu mięso lekko ścina się z zewnątrz a w środku pozostaje surowe i soczyste. Dodatkiem są grube plastry cebuli, odrobina papryczek chilli oraz sól i pieprz. Podawane jest z dużym kawałkiem gotowanego słodkiego ziemniaka i ziarna kukurydzy, która jest zwykle gotowana. Danie to różni się trochę pomiędzy regionami kraju.

W kuchni peruwiańskiej znajdziemy również kilka napojów bezalkoholowych, które są bardzo popularne. Pierwszym z nich jest kawa, która jest bardzo aromatyczna z lekkim posmakiem czekolady. Dzięki dobrym warunkom naturalnym i sprzyjającym klimacie w Peru uprawia się kawę. Niestety w większości lokali dostaje się kawę rozpuszczalną. Kolejną propozycją jest mate de coca, czyli herbata z liśćmi koki. Jest to roślina święta dla Indian w Ameryce Południowej. Kojarzy się z kokainą, ale napar z jej liści można pić jak herbatę. Jest zdrowa, ponieważ znaleźć w niej można wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk i witaminy B1 i B2. Ponadto ciekawą propozycją jest chicha morada, czyli napój o smaku goździkowym, który przygotowywany jest na bazie purpurowej kukurydzy, która jest gotowana oraz dużej ilości goździków i cynamonu. Można porównać go do polskiego kompotu. Ostatnim znanym napojem jest Inca kola, czyli napój gazowany, który przypomina polskie słodkie napoje. Jest ikoną kultury Peru i podawana jest dosłownie wszędzie.

Kuchnia peruwiańska słynie także z ciekawych propozycji napojów alkoholowych. Najbardziej popularne jest piwo takie jak Arequipeña i Cusqueña, które można kupić w całym Peru. Marka Cusqueña oprócz lagera, produkuje również ciemną i czerwoną odmianę. Ponadto możemy spotkać także piwo przygotowywane z sfermentowanej żółtej kukurydzy, której proces fermentacji trwa kilka dni. Ciekawostką jest fakt, że zamawia się jedną butelkę piwa dla całego towarzystwa i rozlewane jest do małych szklaneczek. Kolejną propozycją jest peruwiański drink pisco sour, który powstaje na bazie miejscowego bimbru z winogron, soku z limonki, białka i likierem angostura. Jest to drink uważany za narodowy w Peru i Chile. Z mocniejszych alkoholi ciekawym pomysłem jest chicha de jora, czyli sfermentowany napój, który przyrządzany jest często w domach, a następnie sprzedawany sąsiadom. W odróżnieniu od chicha morada robiony z jasnej kukurydzy. Obowiązkiem każdej większej imprezy jest wódka z winogron, czyli pisco. Jednak w Peru rzadko pije się czyste pisco, często podawana jest jako składnik drinków.