Strona główna Kuchnie świata Kuchnia Portugalska

Kuchnia Portugalska

Kuchnia portugalska to kuchnia oparta na potrawach, które są zróżnicowane regionalnie i składnikowo. Słynie z podawania głównie dość prostych i pożywnych dań, które najczęściej występują w postaci gotowanej. Cechą charakterystyczną są posiłki wykonywane z różnego rodzaju ryb i owoców morza. Narodową potrawą Portugalii jest suszony i solony dorsz, który przyrządzany jest na kilkanaście różnych sposobów. Dania z dorsza spożywane są tradycyjnie w Wigilię Bożego Narodzenia i w okresie Wielkiego Tygodnia.

Drugą potrawą z której słynie ta kuchnia są słodkie, grillowane sardynki, które przyrządza się często na bocznych ulicach i skwerach miast oraz traktowane są jako okazja do spotkań towarzyskich. Mięso w szczególności wołowe popularne jest w rolniczych prowincjach takich jak Alentejo i Ribatejo. Ważnym działem kulinarnym, który występuje w kuchni portugalskiej stanowią także zupy, w których główną atrakcją jest tak zwany zielony bulion, czyli taki z dużą ilością poszatkowanej kapusty galicyjskiej, podawanej z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i plasterkami pikantnej kiełbasy. Drugą popularną jest tzw.: ” zupa z kamienia” z czerwonej fasoli, marchewki i paru innych składników. Jeżeli chodzi o desery to powszechnym jest ryżowy pudding z cynamonem, który podawany jest na święta Bożego Narodzenia. Drugim portugalskim ciastkiem jest ” pastel de nata”, które wyrabiane jest z ciasta filo i wypełnione nadzieniem budyniowym.

W kuchni portugalskiej można wyróżnić także różnego rodzaju sery, które wytwarza się z owczego lub koziego mleka i mają charakterystyczny ostry i intensywny smak. Tradycyjnie spożywa się je osobno przed lub po posiłku i mają charakter deseru lub przystawki. Trzeba zaznaczyć, że w kuchni portugalskiej najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, natomiast obiad i śniadanie są stawiane na drugim miejscu. Kuchnia portugalska ma długą historię w innych regionach świata. Najważniejszy okazał się XV wiek, kiedy zostawiła swój ślad w takich odległych krajach Brazylia, Indie czy Japonia. Ponadto była pośrednikiem w sprowadzaniu do Europy nowych składników i technik kulinarnych.