Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska dominowała na obszarze leżącym pomiędzy zachodnią granicą kraju a Wołgą, włącznie z obszarami metropolitalnymi Moskwą i Sankt Petersburgiem. Występowała w wielu wariantach, od kuchni chłopskiej aż do kuchni carskiej. Zbudowana jest na czterech ważnych grupach produktów. Pierwszą i najważniejszą z nich stanowią warzywa,a więc ziemniaki, buraki, marchew, rzepa, pietruszka, kapusta, cebula. Poza tym, w sezonie bardzo cenione są ogórki, które na zimę konserwuje się w occie lub solance.

Drugą są ryby. Z nich pozyskuje się słynny kawior, będący czymś w rodzaju wschodniej ambrozji. Trzecią grupą są zboża. Przede wszystkim pszenica i żyto,ale również jęczmień i gryka. Na uwagę zasługują również produkty mączne, nie tylko chleb, ale przede wszystkim najrozmaitsze rodzaje placków, naleśników, klusek i pierogów, które czynią kuchnię rosyjską sytą i przyjemną. Z mięs jada się głównie wołowinę, wieprzowinę i jagnięcina, przy czym powszechnie doceniane są podroby.Tradycyjnie rano spożywa się jajka, mleczne kasze z gryki, pszenicy czy owsa, a także twaróg z dżemami lub owocami.

W ciągu dnia koniecznością jest zupa, która bywa samodzielnym daniem – gorąca i sycąca, zawiera zwykle mięso i ziemniaki, a podawana jest z chlebem żytnim. Na obiady jada się również często kasze, zaś kolacje bywają bardziej obfite, nawet kilkudaniowe, i składają się na nie np. pierogi, kotlety mięsne, ryby, a także bardziej skomplikowane dania typu gulasze czy gołąbki. Kanapki i sałatki na zimno, a także różnego rodzaju przetwory kiszone i marynowane, stanowią ulubioną formę przystawek podawanych przed daniem głównym.

Wbrew pozorom kuchnia rosyjska wcale nie jest przesadnie ciężka i grzeszna. Owszem, znajdziemy w niej sporo kalorycznych deserów i majonezowych sałatek, ale ogólny udział warzyw, ryb i pełnoziarnistych zbóż jest imponujący. Na pochwałę zasługuje także wykorzystanie świeżych produktów.

Rosjanie uwielbiają pić herbatę, która serwowana jest do większości posiłków. Piją ją gorącą, bez mleka, czasami posłodzoną i doprawioną do smaku konfiturą owocową. Innymi tradycyjnymi