Strona główna Kuchnie świata Kuchnia Sycylijska

Kuchnia Sycylijska

Kuchnia sycylijska jest to ogół wszystkich tradycji kulinarnych, które istniały na Sycylii w ciągu ostatnich dwóch tysiącleci. Ma wiele wspólnego z kuchnią włoską oraz wpływy z kuchni greckiej, hiszpańskiej, francuskiej i arabskiej. Kuchnia sycylijska jest prosta i bazuje na składnikach, które można w prosty sposób uprawiać lub złapać. Ponadto jest barwna i pełna słodkich oraz świeżych smaków. Podstawą tej kuchni są warzywa i owoce takie jak: pomidory, bakłażany, papryki, karczochy, wspaniałe słodkie cytrusy, a także oliwki, z których produkowana jest charakterystyczna i bardzo intensywna w smaku oliwa. W wielu gospodarstwach produkowana jest ręcznie i można ją dostać jedynie na Sycylii. Z warzyw powstaje wiele potraw, które są dodawane do makaronów, mięs, ryb i owoców morza. Przyrządza się z nich doskonałe przekąski, zupy i zapiekanki. Do popularnych dań warzywnych należy Caponata, czyli danie z duszonych warzyw, które serwuje się na zimno jako dodatek do ryb i mięs oraz parmigiana, czyli zapiekanka z parmezanem. W kuchni sycylijskiej popularne są również ryby i owoce morza, które stanowią bazę do sałatek, makaronów i przystawek. Dumą kuchni sycylijskiej jest makaron z owocami morza, który zabarwiony jest często atramentem z kałamarnic, dzięki czemu potrawa ta ma nietypowy smak, czyli spaghetti al nero di sepia. Uznaniem cieszą się także sardynki, które dodaje się do wielu potraw. Popularna jest pasta con le sarde, czyli danie z makaronu zapiekane z sardynkami z dodatkiem rodzynek, kaparów, szafranu oraz bardzo popularnego na wyspie kopru włoskiego, który swoim anyżowym smakiem bardzo dobrze wzbogaca dania tej kuchni, zwłaszcza te przyrządzane na bazie ryb. Kolejną propozycją jest dość droga i prawdziwa bottarga, czyli suszona i solona ikra tuńczyka, którą dodaje się np. do makaronów. Nadaje ona potrawom słony, bardzo specyficzny smak. Trzeba przyznać, że wybór dań w kuchni sycylijskiej jest bardzo zróżnicowany dzięki wpływom różnych kultur i dlatego każdy będzie w stanie na pewno znaleźć coś dla siebie.

Kuchnia sycylijska słynie również z słodkich i ciekawych deserów. Bazą sycylijskich słodkości jest marcepan, bakalie oraz delikatna ricotta. Najpopularniejszym i najsłodszym deserem jest cassata, czyli ciasto biszkoptowe z serem ricotta, które jest bogato zdobione kandyzowanymi owocami lub dodatkami z barwionego marcepanu. Można śmiało stwierdzić, że jest to chluba Sycylii. Kuchnia sycylijska słynie także z pysznych lodów, które podawane są w nietypowy sposób bo w słodkiej bułce maślanej. Jest to bardzo zadziwiające połączenie jednak naprawdę pysznie smakuje. Kolejną propozycją na pyszny deser jest również granita, czyli mrożone konfitury, stworzone z soku owocowego, często z cytrusów, owoców granatu, morw, migdałów, które wzbogacone są jaśminowym posmakiem i mocno zmrożone. Podaje się je w szklance do mlecznej bułki typu brioszka. Obowiązkowo serwowanym wypiekiem w każdej cukierni jest także cannoli, czyli smażone rolki ciasta, które wypełnione są słodką ricottą i kawałkami czekolady oraz ozdobione kandyzowanymi owocami na wierzchu.

Najpopularniejszym alkoholowym trunkiem, który spożywa się na Sycylii jest bez wątpienia wino zarówno białe jak i czerwone. Produkowane są w regionie Etny, ponieważ tam pola uprawne są bardzo żyzne. Najbardziej znanym jest słodkie wino Marsala, które ma 17% alkoholu i należy do bardzo słodkich. Nazwa wina pochodzi od jednego z miast zachodniej Sycylii. Sycylia słynie przede wszystkim z win mocnych, słodkich jak np. Moscato di Noto, Moscato di Siracusa, Malvasia delle Lipari lub bursztynowych Moscato Passito di Pantelleria, Marsala Vergine czy Superiore Riserva. Ciekawostką jest fakt, że to właśnie na Sycylii znajdują się największe obszary winnic w całych Włoszech. Innym popularnym sycylijskim napojem alkoholowym to limoncello czyli likier cytrynowy, który podawany jest na wiele sposobów z tonikiem i lodem w dużej szklance lub gęste w małym kieliszku. Jest to idealne zakończenie każdego posiłku. Ponadto Kolejnym napojem jest napój ziołowy Amaro Siciliano, który jest często spożywany po posiłkach jako środek trawienny.