W kuchni nie brakuje pytań. Dlatego też przygotowaliśmy dla naszych czytelników zestaw najczęściej pojawiających się pytań kulinarnych (FAQ czyli z ang. Frequently Asked Questions). Mamy nadzieję, że ten zestaw pytań i odpowiedzi pomoże wam w kuchni tak samo jak pomaga i nam.
Jeśli masz standardową szklankę czyli o pojemności 250 mililitrów to jedna szklanka mąki waży 155 gram.
100 gram mąki to około 2/3 standardowych szklanek o pojemności 250 mililitrów.
Przyjmuje się, że jedna standardowa szklanka o pojemności 250 mililitrów pomieści 220 gram cukru białego.
100 gram białego cukru to prawie pełna szklanka o pojemności 250 mililitrów. Aby odmierzyć 100 gram cukru, napełnij prawie pełną szklankę zostawiając około 1 centymetra.
Szklanka ma standardową pojemność 250 mililitrów. Dlatego też aby odmierzyć 100 mililitrów należy szklankę napełnić w 2/5 czyli trochę mniej niż połowę.
Standardowa szklanka ma pojemność 250 mililitrów. Oczywiście można znaleźć zarówno większe jak i mniejsze szklanki.
Standardowo 1 łyżka ma pojemność 15 mililitrów. Można jednak spotkać się z mniejszymi i większymi łyżkami.
1 łyżeczka ma zawsze 5 mililitrów. Oczywiście na rynku są zarówno mniejsze jak i większe łyżeczki.
Jajko rozmiaru S gotuje się na miękko 3 minuty i 30 sekund, rozmiaru M gotuje się 4 minuty a rozmiaru L gotuje się 4 minuty 30 sekund. Pamiętaj, aby po tym czasie natychmiast ostudzić jajko.
Jajko na półtwardo w rozmiarze S gotuje się 5 minut, w rozmiarze M gotuje się 5 minut i 30 sekund a w rozmiarze L gotuje się 6 minut. Pamiętaj, aby po tym czasie natychmiast ostudzić jajko.
Niedużą szynkę wędzimy w wędzarni w temperaturze 55 stopni Celsjusza przez około 4 godziny czasu. Następnie przez 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Kiełbasę wędzimy przez 4 godziny w temperaturze 45 stopni Celsjusza a następnie przez godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Standardowo rybę o wadze 1 kilograma wędzi się przez 4 godziny. Rybę w płatach lub dzwonkach wędzimy 3 godziny w wędzarni o temperaturze 55 stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza.
1 kilogram boczku wędzi się w wędzarni przez okres 4 godzin w temperaturze 55 stopni Celsjusza a następnie przez 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.