Jeśli szukasz pomysłu na przepis z Twoim ulubionym składnikiem, mamy dla Ciebie prostą i inteligentną wyszukiwarkę. Wystarczy wpisać w niej twój ulubiony składnik a wyszukiwarka automatycznie przeszuka wszystkie nasze zasoby z przepisami.
Jak działa ta inteligentna wyszukiwarka? Nic bardziej prostszego. Jeśli na przykład szukasz inspiracji na danie z cukinią, wpisz “cukinia” w poniższym polu wyszukiwania. Wyszukiwarka pokaże Ci wszystkie przepisy, w których cukinia gra główną rolę.
I znowu to samo pytanie “co na obiad”?
Nieważne czy dużo pracujesz i nie masz czasu na gotowanie czy może jesteś miłośnikiem kulinariów i z przyjemnością spędzasz długie godziny w kuchni. Każdy z nas nie raz pomyślał “co dzisiaj ugotować na obiad”? Pomidorówka była wczoraj, ogórkowej dzieci nie lubią a roladki mięsne są zbyt skomplikowane.
I tutaj z pomocą przychodzi nam blog kulinarny. Wchodząc do internetu bez problemu znajdziemy przepis na szybki obiad. Jak wybrać spośród ogromnej ilości ten najlepszy przepis na obiad? No cóż, szybko się na da. Każdy z nas ma swoje upodobania kulinarne. Ważne jest też czy jesteśmy już zaprawieni w sztuce gotowania czy dopiero rozpoczynamy kulinarną przygodę. Jednak zawsze zwróćmy uwagą czy osoba, która prowadzi wybrany przez nas blog kulinarny ma już jakieś opinie od internautów. Przepis, który nas interesuje też powinien już taką opinię posiadać. To ułatwi nam decyzję.
Dzięki temu, że ktoś próbował już przygotować to danie dowiemy się na jakie kłopoty natrafimy w trakcie gotowania. Jeśli przepis ma dużo pozytywnych opinii nie zastanawiajmy się długo, gotujmy. Może się okazać, że będzie to nasze ulubione danie.
Jak lepiej się odżywiać?
Zdrowa dieta wcale nie musi być kosztowna i skomplikowana. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad żeby lepiej się odżywiać. Od czego zacząć?
Po pierwsze zmiany w naszym jadłospisie powinniśmy wprowadzać stopniowo. Dzięki temu łatwiej nam będzie wyrobić sobie zdrowe nawyki. Jedzmy jak najczęściej świeże warzywa i owoce. Warto też postawić na produkty pełnoziarniste, na przykład kasze, makarony czy dobrej jakości pieczywo. W tych produktach znajdziemy sporo błonnika. To właśnie on przyśpiesza pracę naszych jelit, a także pomaga zapobiegać nieprzyjemnym zaparciom. Dodatkowo błonnik naturalnie pęcznieje w żołądku. Dzięki temu w trakcie posiłku zdecydowanie szybciej czujemy się najedzeni.
Jakie produkty warto ograniczyć? Na pewno te, które są wysokoprzetworzone. Gotowe dania dostępne w marketach, słodycze, czy gazowane napoje. W takich produktach znajdziemy mnóstwo zbędnych kalorii, konserwantów cukru i soli. Te składniki negatywnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie każdego dnia.
Jak gotować tanie obiady?
W wielu gospodarstwach domowych zdarzają się przejściowe okresy, kiedy to trzeba oszczędzać. Cięcia wydatków zwykle w pierwszej kolejności obejmują zakupy spożywcze. Wszyscy dobrze wiemy, że gdy zrezygnujemy z jadania na mieście oraz z kupowania gotowych potraw typu pizza czy kebab to zaoszczędzimy spore kwoty.
W domowym menu najwięcej pieniędzy pochłaniają zwykle obiady. Nie należy jednak się martwić bo jest tu duże pole do popisu dla oszczędnych. Przede wszystkim trzeba obiady przygotowywać samodzielnie w domu i dobrze je planować. Zanim zdecydujemy co ugotować powinniśmy sprawdzić jakie produkty mamy w zapasie i starać się wybierać takie przepisy, które nie wymagają robienia nowych zakupów. Jeśli przykładowo zostały nam ziemniaki z obiadu oraz mięso kurze z rosołu to możemy zrobić kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem i podać je z sosem pieczarkowym albo ze śmietaną.
Bardzo dobrym pomysłem jest robienie różnego typu gulaszy czyli mięsa w sosie własnym. Sekret polega na tym aby wybierać niezbyt drogie mięso. Mogą to być więc żeberka, łopatka albo pałki kurczaka. Na obiad jako drugie danie doskonale sprawdzą się różnego typu placki np. ziemniaczane, serowe czy po prostu racuchy. Nie można też zapominać o sycących zupach warzywnych, które są tanie i zdrowe.
Gotowanie, oszczędzanie, zdrowie
Kuchnia jest sercem domu. Do kuchni garną się wszyscy mieszkańcy domu, a często nawet i goście. Kuchnia w domu stanowi jedno z najbardziej sympatycznych pomieszczeń, pod warunkiem, że nie jest omijana szerokim łukiem. Lecz jest miejscem, w którym każdego dnia coś się dzieje. Wówczas staje się ciepłym i przyjaznym miejscem, napełnionym dobrą energią. W kuchni przyrządzamy posiłki, pieczemy ciasta i gotujemy dania gorące. Co jest z korzyścią dla naszego zdrowia i służy integracji rodziny, która spożywa przy wspólnym stole przynajmniej jeden posiłek dziennie.
Czym jest gotowanie?
Najprościej mówiąc gotowanie, to obróbka termiczna różnych produktów spożywczych stosowana w gastronomii. Zadaniem gotowania jest przystosowanie potraw w taki sposób, aby były zdrowe dla organizmu człowieka. Najczęściej produkty gotowane są w wodzie. Ale równie dobrze można gotować je na parze. Polega ono na gotowaniu produktów w środowisku pary wodnej. Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przyrządzania posiłków, a zwłaszcza warzyw. Ponieważ w maksymalnej ilości zachowywane są wówczas składniki odżywcze produktu.
Jak zaoszczędzić na kuchni?
Jakie są oszczędne techniki przygotowywania domowych posiłków? Wiele osób unika kuchni. Woli jeść na mieście, u rodziców, albo w firmie kateringowej zamówić dostawę do domu. Jednak zdecydowana większość ludzi lubi kucharzyć i lubi jeść domowe posiłki. Jedzenie przygotowane w domu jest zdrowsze, bo zawiera pełnowartościowe produkty, nie zawiera ulepszaczy, jest starannie przygotowane i na dodatek wychodzi dużo taniej.
Poza tym niezjedzone dania mogą stanowić o składzie kolacji, czy jutrzejszego obiadu. Jak na przykład nadwyżka kotletów, pulpetów, smażonej ryby, naleśników, pierogów może stanowić posiłek na następny dzień. Podobnie, jak zupa, barszcz, czy bigos. Takie zagospodarowanie żywności pozwala na oszczędzanie czasu spędzonego w kuchni, jak i zaoszczędzenie domowego budżetu. Wystarczy tylko odpowiednia logistyka, szczypta wyobraźni i trochę chęci, aby następnego dnia stworzyć pyszne dania z nadwyżki wczorajszych produktów. Takie logistyczne działania w kuchni dają wiele satysfakcji, gdy uda się stworzyć zupełnie nowe, zdrowe i smaczne danie, na dodatek przy tym oszczędzając pieniądze. I mając poczucie niemarnowania pożywienia w dobie, gdzie połowa świata umiera z głodu.
Istnieje także wiele innych sposobów i metod na oszczędzanie w kuchni. Jak na przykład oszczędność wody, prądu, czy gazu do gotowania niektórych produktów takich, jak jajka, ziemniaki, warzywa, kiełbasa. Czyli produktów które nie wymagają gotowania w głębokiej wodzie. Używanie pokrywek także oszczędza nasze pieniądze i nasz czas, gdyż przyspiesza gotowania. Podobnie, jak przystosowanie płonienia do wielkości dna garnka.
Nasz portfel wzbogaca również gotowanie za jednym zamachem większej ilości pożywienia. Choć nie wszystkie produkty możemy gotować na zapas. Ale wiele z nich możemy, jak na przykład mięso, ryby, pulpety, kotlety mielone, kotlety schabowe, bigos, pyzy, pierogi, kopytka, naleśniki, zupy, makaron, ryż i wiele jeszcze innych produktów spożywczych.
Oszczędzamy energię elektryczną również wtedy, gdy urządzenia chłodzące w naszym domu znajdują się daleko od źródeł ciepła. Ponieważ urządzenia chłodzące zużywają wtedy mniej energii, a to przekłada się na zysk. Ważne jest także domykanie drzwi do zamrażalki i lodówki, oraz skrócenie czasu przeglądania zawartości w lodówce. W celu oszczędności energii i żywotności urządzeń chłodzących do lodówki i zamrażalki nie należy również wkładać gorących, a nawet ciepłych produktów.
Na energii zaoszczędzimy też, gdy będziemy dbać o zbędne i nieuzasadnione jej używanie, na przykład gasić światło w pomieszczeniach, w których nie przebywamy. Możemy zaoszczędzić też na wodzie podczas zmywania, kąpania, prania, podlewania roślin.
Jak również na niemarnowaniu żywności. A więc zakupach adekwatnych do naszych potrzeb, oraz na zużywaniu żywności co do jednego okruszka. Zaoszczędzić możemy na planowaniu zakupów i niepoddawaniu się szałowi zakupów. Oraz na setkach innych rzeczy. Reasumując można powiedzieć, że oszczędzać można praktycznie na wszystkim. Wystarczy tylko chcieć to robić.