Aloes to rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych. Jest rośliną krzewiastą lub drzewiastą, wieloletnią, soczystą o barwie groszkowej. Rośnie głównie w suchych rejonach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. W Polsce występuje najczęściej jako roślina doniczkowa. Cechą charakterystyczną są grube, mięsiste liście zakończone kolcami, w których wnętrzu kryje się miąższ o konsystencji gęstego żelu i składający się z 99% z wody.
Zawiera witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, choliny i niacyny. W soku z aloesu zawarte są mikro i makroelementy takie jak: wapń, sód, potas, magnez, cynk, chrom, selen, żelazo, miedź i mangan. Posiada wiele właściwości leczniczych, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowany jest także jako środek ułatwiający gojenie się ran, działający ochronnie na skórę oraz poprawiający motorykę przewodu pokarmowego. Zarówno z powodu swoich właściwości leczniczych jak i silnie nawilżających znalazł także zastosowanie w kosmetykach. Nie zaleca się go dla kobiet w ciąży oraz karmiących matek.
Wyjątkowo ostrożne przy jego stosowaniu powinny być również osoby, które mają problem z nerkami,cukrzycą, hemoroidami i chorobami jelitowymi. W kuchni może posłużyć do przygotowania syropu, miodu czy wina.