Baileys to irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. To delikatny, a zarazem wyrazisty i słodki trunek. Likier Baileys został wprowadzony na rynek w 1974 roku. W owym czasie był on zupełną nowością i konkurował wyłącznie holenderskim likierem Advocaat.
To alkohol dość kaloryczny co oczywiście zawdzięcza śmietance, cukrowi i alkoholowi. Baileys ma umiarkowaną zawartość alkoholu, charakteryzuje się łagodnym smakiem irlandzkiej whiskey, gęstą, kremową konsystencją i beżowo-bursztynowym kolorem. Najlepiej smakuje podany na lodzie w kieliszku, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do kawy i deserów np. lodów lub ciast. Baileys występuje również w innych kombinacjach smakowych (np.: z dodatkiem czekolady, kawy, karmelu itp.).
Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Baileys można łatwo mieszać z różnymi rodzajami napojów, dzięki czemu świetnie sprawdzi się nie tylko podczas melancholijnych zimowych wieczorów. Jedyną zasadą jest unikanie owoców cytrusowych lub czegokolwiek z dużą ilością kwasów. Kwas spowoduje, że zawarte w śmietanie białka się zetną i cały drink nam się brzydko „zwarzy”.