Barramundi

Barramundi to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny Latidae. Jest rybą drapieżną, odżywiającą się mniejszymi rybami oraz owadami. Żyje w wodach słodkich i słonych, w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych. W naturze występuje w północnej Australii, Azji Południowo- wschodniej i w wodach Oceanu Spokojnego. Jest rzadka, unikatowa i uważana za potrawę luksusową. Ma delikatny smak i zwarte mięso.

Dużą zaletą jest to że nie posiada drobnych ości. Nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania, gotowania, również w zupach. Często jest też podawana w postaci marynowanej, no. ceviche. Wyśmienicie smakuje także w wersji wędzonej. Jest bogata w białko i kwasy Omega 3, które mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, między innymi stanowią budulec dla tkanki mózgowej, pobudzają też syntezę hormonów.

Obecnie pozyskiwana głównie z hodowli. W naturze osiąga ponad metr długości i masę ponad 50 kg. Jest obojnakiem. Rodzi się jako samiec, potem po około 4-5 latach zmienia płeć. Z hodowli do restauracji trafiają najczęściej ryby roczne, o wadze 1 kg i ok. 60 cm długości.