Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników (obok tłuszczy i węglowodanów). Jego dostarczanie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ proteiny w różny sposób uczestniczą właściwie we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Białka mogą przyjmować rozmaitą budowę chemiczną, kształt i funkcje. W organizmie człowieka pełnią bardzo wiele ról. Mogą stanowić elementy budulcowe, białka błon komórkowych, enzymy, hormony, pełnić funkcje ochronne, transportowe i brać udział w skurczu mięśni. Służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Niedobór białka w diecie skutkuje zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, uniemożliwia odbudowę tkanek, zmniejsza odporność na choroby i utrudnia gojenie się ran. Zaburza także procesy myślowe i funkcjonowanie mózgu. Zapotrzebowanie na białko zależne jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu.
Przepis |
Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Białko
NOWE
LIKE
TOP
- Jak kupić węgiel w sklepie PGG bez wiedzy informatycznej?
148 komentarzy - Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
18 komentarzy - Domowy płyn do spryskiwaczy samochodowych
16 komentarzy - Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
14 komentarzy - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
13 komentarzy - Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym
12 komentarzy - Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
10 komentarzy - Przepis jak zrobić idealny stek z patelni
9 komentarzy - Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
8 komentarzy - Marchewkowy syrop na kaszel i wydzieliny płucne
7 komentarzy
Proste gotowanie z ProstePesto
Przepis polecany przez ProstePesto.pl – tylko proste przepisy kulinarne na ProstePesto.pl. Bądź na bieżąco. Obserwuj na Facebooku i Instagramie! Zapisz się do newslettera!
#KupujŚwiadomie #Produktpolski
Kupowanie żywności polskiej produkcji służy polskiemu rolnictwu i gospodarce. Wybieraj produkty z kodem 590 produkowane w Polsce. #KupujŚwiadomie #Produktpolski
Polecane przepisy
- Ciasto na pierogi i ciasto na uszka
- Okonomiyaki czyli smaż co lubisz
- Jajochlebki czyli tosty francuskie
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Mizeria z ogórków ze śmietaną
- Przepis na domowe kabanosy
- Zupa pomidorowa z tostami
- Chaczapuri z serem i jajkiem
- Leczo z boczkiem i papryką
- Paella z owocami morza
- Szparagi z boczkiem
- Chlebek bananowy