Błonnik

Błonnik to włókno pokarmowe, które w organizmie nie ulega trawieniu. Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny charakteryzujące się różnym działaniem. W produktach roślinnych występują one razem, ale w różnych proporcjach. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenia glukozy we krwi, co powinny docenić osoby chore na cukrzycę. Poza tym błonnik na długo daje uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej. Poza tym pobudza perystaltykę jelit, co prowadzi do częstszych, regularniejszych wypróżnień, a w konsekwencji do braku zaparć. Źródłem błonnika są głównie produkty zbożowe z niskiego przemiału zbóż, takie jak: mąki o wysokim typie, wytworzone z nich pieczywo oraz płatki wielozbożowe. Drugim bardzo dobrym źródłem błonnika są owoce i warzywa – z owoców bogate w błonnik są zwłaszcza porzeczki i maliny. Zaleca się konsumpcję między posiłkami ziaren i nasion roślin zamiast słodyczy, np. nasion słonecznika, pestek dyni czy siemię lniane oraz suszonych owoców takich jak: figi, morele czy śliwki.