Boczniak

Boczniaki to rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych. Rosną na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Ich kapelusze mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej. Trzon wyrasta asymetrycznie z boku grzyba.

Zawierają witaminy z grupy B i witaminę C, białko oraz wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen, sód i cynk. Obniżają poziom cukru we krwi, wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają procesom starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Są grzybami bardzo delikatnymi, kruchymi i łamliwymi. Można je gotować, dusić, smażyć i marynować. Można dodawać je do sałatek i zup oraz potraktować jako bazę do farszu na naleśniku. Marynowane boczniaki są bardzo mięsiste i chrupkie.

Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Przy regularnym spożywaniu boczniaków może zmniejszyć się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i miażdżycy. Najlepiej spożywa się je świeże. Zazwyczaj się je panieruje jak kotlety schabowe i smaży na patelni.